Zenit St Petersburg vs Ερυθρός Αστέρας: Tapping the vein

Jon Tsakos

Η επίσκεψη του Ερυθρού Αστέρα στην Αγία Πετρούπολη (με τον White να επιστρέφει στην ενεργό δράση) στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Euroleague απεδείχθη αναπάντεχα επιβλητική, βάζοντας τέλος στο σερί νικών της Zenit με 58-69, για να αποδείξει για μία ακόμα φορά το πόσο σκληροτράχηλο αμυντικό σύνολο αποτελεί φέτος, κάνοντας κυριολεκτικά tapping the vein. Στο 8-5 πλέον οι Ρώσοι, που ισοβαθμούν με Milano, CSKA (θέσεις 4-5-6), ενώ οι Σέρβοι είναι στο 5-8  μαζί με Alba και Monaco (θέσεις 12-13-14). Πριν εισέλθουμε στο σκέλος της ανάλυσης, ας σκιαγραφήσουμε το προφίλ των δύο μονομάχων…

Zenit St Petersburg

Έχοντας ένα σερί πέντε νικών, η ομάδα του coach Pasqual έδειχνε συνέπεια και φόρμα με επικρατήσεις απέναντι σε Baskonia, Efes, Ολυμπιακό, Alba και Milano. Διόλου τυχαία η ρωσική ομάδα, κρατά και φέτος το ενδιαφέρον μας, καθώς παρουσιάζει αρκετά υψηλό επίπεδο ομοιογένειας, σε σχέση με τις αλλαγές του υλικού της στην καλοκαιρινή περίοδο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ισορροπία εκτελέσεων κατά μήκος των δράσεων που τρέχει, είτε για τους χειριστές, είτε για τους πλάγιους, είτε για τους ψηλούς, παρά την, προσώρας, μέτρια αποτελεσματικότητα από την γραμμή του τριπόντου. Πιο συγκεκριμένα, εκτελεί 23.9 σουτ για τρεις κατά μέσο όρο, έχοντας 8.3 εύστοχα με ποσοστό 34.8%. Δεσπόζουν οι off screen δράσεις για τους Loyd, Baron ξεκινώντας από διάταξη diamond με screen επιλογής (είτε εισαγωγικά είτε τελικά στο play ανάλογα με το πού κατευθύνεται η άμυνα), τα <cross screens> για τον τους Mickey, Zubkov και τα <side pick ‘n’ rolls> με τους Ponitka, Loyd ως χειριστές μεταξύ άλλων. Πιο συγκεκριμένα, εκτελεί 23.9 σουτ για τρεις κατά μέσο όρο (11η θέση), έχοντας 8.3 εύστοχα με ποσοστό 34.8% (9η θέση) . Σε όρους Efg% (ποσοστό ευστοχίας σε δίποντα και τρίποντα) βρίσκεται στην 7η θέση με ποσοστό 53.34%.

Στα μετόπισθεν η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη. Για την ακρίβεια η Zenit σε 100 κατοχές έχει παθητικό 106.2 πόντων και την 5η θέση στην σχετική λίστα. Στο παρκέ έχει την δυνατότητα να παρατάσσει ψηλά και ευκίνητα σχήματα στις θέσεις των forwards και των ψηλών, προκειμένου να εξισορροπεί την απουσία μεγέθους των guards, δίχως να προτιμά αποκλειστικά τακτική αλλαγών στα ball screens.  <Ice>, <over & flat> και <hedge outs>, ώστε να φεύγει γρήγορα η μπάλα από τα χέρια του εκάστοτε χειριστή, είναι ορισμένες τακτικές επιλογές, που προτιμά το επιτελείο της Zenit. Ο Mickey (post up, face up παιχνίδι, spot up σουτ από high post και περίμετρο) συμπληρώνει τους Gudaitis, Poythress, παίζοντας τόσο σαν “5” όσο και σαν “4”. Αρκετά καλό footwork όταν τροφοδοτείται στο post, που κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα και στην <close out> επίθεση ως κατά συνθήκη PF (τρίτος σε μέσο όρο χρόνου συμμετοχής με 24.1 πίσω μόνο από Loyd, Ponitka).

Ερυθρός Αστέρας

Καθώς αναφερθήκαμε εκτενώς στο ακριβώς προηγούμενο άρθρο για την εικόνα του Ερυθρού Αστέρα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://redpointguard.com/archives/29035

Πρώτο ημίχρονο: Are you not entertained?

Ο coach Pasqual διάλεξε την συνηθισμένη πεντάδα, με τους Frankamp, Loyd, Ponitka, Mickey και Gudaitis να πατούν παρκέ στο ξεκίνημα, ενώ ο coach Radonjic τους Wolters, Hollins, Kalinic, Mitrovic, Kuzmic.

Οι φιλοξενούμενοι παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα δυναμικοί και στις δύο πλευρές του παρκέ, με ξεκάθαρη στόχευση στους ψηλούς, εκμεταλλευόμενοι τις αδρανείς μετακινήσεις των Mickey, Gudaitis στις αμυντικές συνεργασίες μετά το screen στην μπάλα (σχεδόν μηδενικό επίπεδο αμυντικής έντασης και χρήσης χεριών στις πάσες των Σέρβων), βρίσκοντας εύκολους πόντους τόσο στο set όσο και στο transition παιχνίδι προεξεχόντων των Wolters, Kalinic. Στην πρώτη φάση ο Wolters εκμεταλλεύεται στο έπακρο την κακή αμυντική στάση του Mickey, o Loyd κάνει ένα αναιμικό check και το καλάθι είναι γεγονός.

Στην δεύτερη φάση ο Kalinic εφορμά στο ανοιχτό γήπεδο ως δημιουργός και πασάρει ιδανικά στον Kuzmic, που τελειώνει υποδειγματικά την φάση με αριστερό lay up.

Οι έξι πόντοι του Αστέρα στο ανοιχτό γήπεδο στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα σχετικά αναπάντεχο στοιχείο του αγώνα, όμως, μία πιο προσεκτική ματιά στα αμυντικά του πεπραγμένα το κατέστησαν ως φυσικό επακόλουθο. Τα 18/26 δίποντα καταδείκνυαν τα έξυπνα διαβάσματα των Σέρβων στην επίθεση, έχοντας βρει 10 πόντους από δεύτερες ευκαιρίες, παρά το 1/7 τρίποντα.

Οι Hollins, Lazjic περιόρισαν και εν τέλει έβγαλαν εκτός παιχνιδιού τους Loyd, Baron παίζοντας shadow πολύ στενά και επιθετικά απέναντί τους -ενίοτε στα όρια του foul-, οι Kalinic, Mitrovic κάλυπταν έγκαιρα την πίσω γραμμή άμυνας. όταν η μπάλα περνούσε στο post, καταφέρνοντας να απενεργοποιήσουν την επιθετική ροή της Zenit, η οποία αδυνατούσε να δημιουργήσει ρήγμα κάθετα με συνέπεια (είναι εμφανής η απουσία slashing στοιχείου απόντος του Nappier). Απόρροια αυτού ήταν χαμηλά ποσοστά της σε δίποντα με 41% (7/17) και τρίποντα με 22% (2/9), έχοντας μόλις 28 πόντους ενεργητικό στην επίθεση και 42 πόντους παθητικό.

Δεύτερο ημίχρονο: You can’t hide, you can’t run

Η επάνοδος των ομάδων για το δεύτερο ημίχρονο δεν επεφύλασσε εκπλήξεις. Οι φιλοξενούμενοι είχαν ήδη καταφέρει να θέσουν το αρεστό σε εκείνους μοτίβο αναμέτρησης, παίρνοντας συνεισφορά και από τον πάγκο τους (Markovic οργανωτικά, Zirbes 6 pts, 2 κλεψίματα, Lazic αμυντικά), ενώ οι γηπεδούχοι αδυνατούσαν να βρουν λύσεις, έχοντας μόνο τον Mickey σε παραγωγική βραδιά (16 pts με 7/9 δίποντα, 2/3 βολές, 5 rebs, 1 ast, 1 κλέψιμο και 3 λάθη).

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν να επιχειρούν περισσότερο skip πάσες τόσο από το post όσο και από την strongside, για προϋποθέσεις close out επίθεσης και καλών περιφερειακών σουτ. Ενδεικτική είναι η φάση με τον Loyd, o οποίος επιτίθεται σε πρώτο χρόνο, δημιουργεί το ρήγμα στην άμυνα των Σέρβων, πασάρει καίρια στον Mickey και εκείνος καρφώνει.

Εντούτοις, το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των δύο αμυντικών γραμμών -ιδίως όταν η Zenit αμυνόταν με hedge outs στο κεντρικό pick ‘n’ roll- ήταν δισεπίλυτο πρόβλημα καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα. Στην φάση που ακολουθεί, ο Wolters διαβάζει άριστα την κάθετη κίνηση του Poythress, τροφοδοτεί άμεσα τον Mitrovic στις 90 μοίρες και εκείνος πασάρει «μαγικά» στον Zirbes -αδράνησε ο Karasev στην κάλυψη του Γερμανού ψηλού- και εκείνος σκοράρει.

Το 58-69 αποτελεί μία σπουδαία αμυντική παράσταση του Αστέρα, που έδειξε για πολλοστή φορά ότι δεν είναι αμελητέο σύνολο, ακόμα και εκτός Βελιγραδίου. Έτσι, την επόμενη αγωνιστική η Zenit θα αποτελέσει και πάλι την οικοδέσποινα, υποδεχόμενη την Fenerbahce, όπως και ο Ερυθρός Αστέρας που θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι -στις 9/12 θα διεξαχθούν αμφότερες αναμετρήσεις.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

 

Τα στατιστικά που αναφέρονται στο κείμενο, προέρχονται από την ιστοσελίδα του Ανδρέα Χριστοφόρου

https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUETEAMSTATSNov21/ELTMABBV

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Encore: Galvanize

Την Πέμπτη το βράδυ, στο Βελιγράδι, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να υπερασπιστεί  το […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x