Encore: King of my Castle

p3nnyhardaway

Την 6η διαδοχική νίκη στο ΣΕΦ πέτυχε φέτος η ομάδα μας απέναντι στη Monaco, την Παρασκευή το βράδυ, διατηρώντας το αήττητο εντός έδρας. Πάμε να δούμε πως φτάσαμε στην νίκη με 86-65, απέναντι σε μια Monaco που ήρθε στο ΣΕΦ με φόρα μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχε απέναντι στη Real προ εβδομάδος.

photo credit: Locopicos

 

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε τον αγώνα ως συνήθως με τους Walkup – Dorsey – Παπανικολάου – Vezenkov και Fall, ενώ ο Mitrovic επέλεξε τους James – Andjusic – Diallo – Thomas – Motejunas. Εμείς ψάξαμε στην αρχή να χτυπήσουμε πάνω στον James με τον Walkup, και έτσι ο guard της ομάδας μας πέτυχε 4 γρήγορους πόντους με drives. Ταυτόχρονα δουλέψαμε για τον Fall μέσω pick n roll δράσεων που έτρεξαν αποτελεσματικά ο Walkup και ο Dorsey.

Εδώ θα δείξουμε κάτι που λείπει από την ομάδα φέτος, δηλαδή η δημιουργία μέσω short roll. O Fall προσπαθεί συνήθως να τελειώνει όσες φάσεις βγαίνουν μέσα από PnR, ίσως θα ήταν καλό να εκμεταλλευτούμε περισσότερο την ικανότητά του στην πάσα στο short roll, με δεδομένο ότι τραβάει βοήθειες.

Ενώ λοιπόν σημειώσαμε 14 pts στα πρώτα 4 λεπτά, στη συνέχεια επήλθε καθίζηση, καθώς πετύχαμε μόλις 3 pts στα τελευταία 6 λεπτά της περιόδου. Η Monaco ήλεγχε το τέμπο με μπροστάρη τον James και έβρισκε εύκολους και πολύτιμους πόντους στο transition, καθώς χτυπούσε κάθε ολιγωρία στις επιστροφές μας όπως παρακάτω.

Ακόμη και όταν προλαβαίναμε να επιστρέψουμε και να οργανωθούμε ο James συνέχιζε να επιτίθεται νωρίς, είτε με <drive and kicks> που βρήκαν ελεύθερα εύστοχα τρίποντα (<pack the paint> πάνω του) είτε με πάσες στους ψηλούς όπως παρακάτω.

Η Monaco ξέφυγε με 11 για πρώτη φορά (14-25) στο 8’, όντας εξαιρετικά αποτελεσματική σε καταστάσεις <early offense>, τη στιγμή που εμείς ήμασταν προβλέψιμοι επιθετικά, χρησιμοποιώντας μονότονα ένα zipper entry που κατέληγε σε hand off  και high pick n roll, ώστε να παίξουμε ελεύθερα από εκεί, ανάλογα με το τι μας έδινε η άμυνα των Γάλλων. Ναι μεν βρήκαμε καλές προϋποθέσεις αλλά η Monaco το διάβασε σε κάποια φάση και μας ώθησε σε λάθος εισαγωγικές πάσες και σε μια γενικότερη στασιμότητα.

Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Στη δεύτερη περίοδο ο coach πέρασε στο παιχνίδι τους Σλούκα – Λαρεντζάκη – McKissic – Πρίντεζη – Jean-Charles. Ο Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε κάποια <spain pick n roll>, όπως παρακάτω, που ο Jean-Charles τελειώνει τη φάση. Ο Γάλλος εξελίχθηκε στο πρόσωπο κλειδί της αναμέτρησης και βασικός επιθετικός πυλώνας της ομάδας.

Ακόμη ένα <spain pick n roll>, ο Mckissic κάνει slip το screen του και επιτίθεται στην close out, βρίσκοντας τον ελεύθερο Σλούκα που αστοχεί εν τέλει, αλλά είναι θετικό το διάβασμα από τον Mckissic για το ελεύθερο σουτ που βγαίνει για έναν σπεσιαλίστα, όπως ο Κώστας.

Η Monaco διατηρούσε διψήφια διαφορά (23-34 στο 15’), χάρη σε 2 δύσκολα iso plays του Bacon πάνω στον Jean-Charles, ενώ εμείς είχαμε την όρεξη και την στόχευση να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο, ώστε να μαζέψουμε τη διαφορά πριν το ημίχρονο. Εδώ μια εκδήλωση early offense με τον Σλούκα να τιμωρεί από μέση απόσταση το drop coverage του Thomas.

Εδώ να δούμε και άλλη μια φάση που η καλή μας άμυνα μας επιτρέπει να βρούμε σκορ στον αιφνιδιασμό. Σωστό stunting από Σλούκα και Mckssick σε James και Lee, και deflection του Αμερικανού που οδηγεί στο transition.

Ταυτόχρονα με βασικό πρωταγωνιστή τον Jean-Charles αρχίσαμε να κρύβουμε τον ήλιο με τις αλλαγές στην άμυνα, παίρνοντας μια πρώτη γεύση γι αυτό που θα ακολουθούσε στη συνέχεια.

Η Monaco δεν είχε διάθεση για συνεργασίες στην επίθεση, εμείς βρήκαμε και άλλο σκορ στο transition και έτσι το ημίχρονο έκλεισε στο 35-38.

Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Στην τρίτη περίοδο ο coach επανέφερε την αρχική πεντάδα και για πρώτη φορά ο Παπανικολάου επιστρατεύτηκε πάνω στον James. Ο εκρηκτικός guard της Monaco δυσκολευόταν πάρα πολύ να γίνει επιδραστικός στο παιχνίδι των Γάλλων, έχοντας έναν αρκετά αθλητικό παίχτη με ύψος 2.04 πάνω του. Ο όγκος και το μέγεθος του Παπανικολάου έκανε και πιο ομαλή οποιαδήποτε αλλαγή στο screen στη μπάλα που έπαιρνε ο James από τον Motejunas. Ήταν προφανές ότι ο Μπαρτζώκας είχε στοχεύσει την καταστροφή του παιχνιδιού του James, χωρίς την καθοριστική συνδρομή του οποίου θα ήταν δύσκολο στη Monaco να απειλήσει τον Ολυμπιακό σε βάθος χρόνου. Η εικόνα της Monaco πολλές φορές ήταν η παρακάτω.

Εμείς συνεχίζαμε να σπρώχνουμε τη μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο ψάχνοντας <early post ups> για Sasha και Fall με το βλέμμα στην πάσα στην περιφέρεια, όπου βρήκαμε ελεύθερα σουτ στα οποία αστόχησαν οι Dorsey και Fall. Η διαφορά έπεσε στον ένα πόντο (40-41 στο 24’), όμως ήταν φανερό ότι ήταν θέμα χρόνου να πάρουμε το προβάδισμα στο σκορ, ειδικά από τη στιγμή που η Monaco στην επίθεση δεν έδειχνε καμία διάθεση να κυκλοφορήσει τη μπάλα ή να χρησιμοποιήσει off ball δράσεις. Εν τέλει με ένα putback του Vezenkov προηγηθήκαμε με 42-41 και με τον κόσμο να έχει ζεσταθεί για τα καλά, φαινόταν ότι ερχόταν το ξέσπασμα.

Το μοτίβο στην άμυνά μας δεν άλλαζε, καθώς ο Μπαρτζώκας έβλεπε ότι δουλεύει η λογική του να αλλάζει τον Fall στο screen και να κρατάει τον Παπανικολάου στην δεύτερη γραμμή άμυνας. Εδώ βλέπουμε μια τυπική άμυνα από το παιχνίδι, όπου ο Fall αλλάζει πάνω στον James ο οποίος βρίσκει με δυσκολία χαμηλά τον Motejunas, τον οποίο ο Παπανικολάου “παρενοχλεί” όσο πρέπει, ώστε να κάνει recover ο Fall και να σταματήσει (κανονικότατα) τον Λιθουανό.

Πλέον έχουμε αρχίσει να χαλάμε το μυαλό των Γάλλων, με τον James να πηγαίνει αργά αλλά σταθερά σε… ποικιλίες, αδυνατώντας να λύσει το γρίφο που του έβαζαν Παπανικολάου και Fall. Εδώ να πούμε ότι ο Fall έκανε εξαιρετική δουλειά στο τρίτο δεκάλεπτο, και στις 2 πλευρές του γηπέδου, και ήταν κομβικός στο να γυρίσουμε το παιχνίδι και να πάρουμε μια διαφορά ασφαλείας 8-9 πόντων. Παρακάτω βλέπουμε μια φάση στην οποία βγάζει ένταση στην άμυνα και δυσκολεύει το σουτ του Motejunas και εν συνεχεία είναι αυτός που τελειώνει τη φάση, μετά την όμορφη bounce πάσα του Dorsey. 2-way!

Τρομερά κομβικός φυσικά ήταν για ακόμη μια φορά ο Dorsey, που είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας ως τώρα (13.9 pts). O Tyler πήρε το όπλο του στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στην 3η περίοδο ήταν αυτός που, με προσωπικές φάσεις, μας έβαλε σε θέση ισχύος. Είναι κομβικό για τη φετινή ομάδα να παίρνει τους πόντους του Dorsey όταν κολλάει η επίθεση. Ο Ελληνοαμερικάνος τελείωσε το παιχνίδι με 18 pts και πέτυχε τους 16 από αυτούς στο β’ ημίχρονο. Από κοντά και ο Vezenkov, ο οποίος σκόραρε όλους του τους πόντους στο 3ο δεκάλεπτο, το οποίο  έκλεισε στο 59-52 και η ομάδα έδειχνε να πατάει γερά στα πόδια της μετά το πολύ κακό ξεκίνημα στον αγώνα.

Δ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Στην τελευταία περίοδο το σκηνικό επναλαμβανόταν ξανά και ξανά, με τους χειριστές της Monaco να επιμένουν να επιτίθενται (χωρίς να αλλάζουν δεύτερη πάσα) πάνω στον Jean-Charles μετά την αλλαγή στο screen, παρότι ο Γάλλος είναι ικανότατος στο 1vs1 με κοντύτερο αντίπαλο.

Εδώ να δείξουμε ακόμη μια ωραία άμυνα, με τον Jean-Charles να αλλάζει ξανά πάνω στον Lee, ο οποίος βρίσκει τον Hall με δυσκολία, και βλέπουμε την άμεση βοήθεια 2 παικτών πάνω στον ψηλό της Monaco, ο οποίος δέχεται το stop του Sasha.

Επανερχόμαστε στον Jean-Charles, καθώς ήταν αυτός που κλείδωσε το ματς υπερ μας με την 2-way παρουσία του στο παρκέ. Η Monaco έπαιζε αφελώς drop στα pick n roll που έστηνε ο Σλουκας με τον Jean-Charles, με αποτέλεσμα να σκοράρουμε ακούραστους πόντους.

Και ακόμη μια φάση γι αυτό που λέγαμε πιο πάνω, ο Jean-Charles έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο και βοήθησε σημαντικά στον να περιορίσουμε τον James.

Το τελικό σκορ ήταν 86-65, κρατάμε και τη διαφορά των 21 πόντων, η οποία ίσως παίξει το ρόλο της στο μέλλον.

Συνολικά κάναμε ένα καλό παιχνίδι και στις 2 πλευρές του γηπέδου. Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ειδικά στην επίθεση, όπου παρουσιάζουμε σε σχεδόν όλα τα παιχνίδια ως τώρα μια “δυσκαμψία” σε μεγάλα διαστήματα. Νομίζω δεν έχει νόημα να κολλάμε σε συγκεκριμένες δράσεις για πολλή ώρα, αν δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ο coach δουλεύει διάφορα πράγματα επιθετικά και θεωρώ ότι θα κάνει πιο ξεκάθαρο στο μυαλό τι δουλεύει καλύτερα και τι λιγότερο καλά στη συνέχεια της σεζόν, ώστε να περιοριστούν τα νεκρά διαστήματα ειδικά απέναντι σε ομάδες που μοιράζουν τις κατοχές τους ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς πάιχτες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η άμυνά μας ως τώρα στη σεζόν έχει υπάρξει πραγματικά τρομακτική ανά στιγμές, με ασφυκτική πίεση στη μπάλα, παίκτες έτοιμους να πάνε σε tag και να βγουν καμικάζι στην περιφέρεια για να καλύψουν, δάσος από χέρια σε κάθε γωνία πάσας, παίκτες που αντιλαμβάνονται πότε πρέπει να πάνε σε <pack the paint>, έναν center μόνιμα έτοιμο να αλλοιώσει σουτ και συνολικά μια άμυνα που σου άφηνε ελάχιστα περιθώρια να εκτελέσεις υπό καλές προϋποθέσεις. Στο τελευταίο αυτό παιχνίδι ο coach Mitrovic είπε χαρακτηριστικά ότι σχεδόν κανένα σουτ τους, σε ολόκληρο τον αγώνα, δεν ήταν πραγματικά αμαρκάριστο. Η Monaco είναι η 7η, από τις 8 ομάδες που έχουμε αντιμετωπίσει ως τώρα, την οποία κρατάμε κάτω από τους 69 πόντους στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Οι εντολές του Μπαρτζώκα είναι απλές και συγκεκριμένες και το σύνολο των παικτών φαίνεται ότι έχει την αντίληψη να τις εφαρμόσει σωστά. 6-2 λοιπόν και προχωράμε με πολύ απαιτητικό πρόγραμμα και 5/6 εκτός έδρας αγώνες. Εδώ θα φανεί πραγματικά το μέταλλό μας καθώς θα είναι ένα πάρα πολύ δυνατό crash test για την ομάδα σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Υγεία να έχουμε και μπορούμε να παίξουμε ακόμη καλύτερα στο μέλλον και να παραμείνουμε σε τροχιά οκτάδας.

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Efes - Zenit: Alive & kickin’

Η Zenit πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή της εμφάνιση, “περνώντας πάνω” από την […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x