Next Opponent: CSKA Moscow, Broken, beat & scarred

Jon Tsakos

Δύσκολα θα ταίριαζε ένας πιο «διαλλακτικός» τίτλος, μετά την επικράτηση της CSKA επί της Zenit το βράδυ της Τρίτης στην Megasport Arena. Η ομάδα του coach Ιτούδη (απόντες οι Grigonis, Milutinov) ανέλαβε εξ αρχής τον έλεγχο της αναμέτρησης, φτάνοντας στο τελικό 77-67 απέναντι στην φιλόδοξη – χωρίς τον Napier – ομάδα του coach Pasqual.

Λίγο πριν η μπάλα ηχήσει στο παρκέ του Red Point Guard, ας δούμε συνοπτικά το πώς κινήθηκαν μεταγραφικά για την τρέχουσα αγωνιστική χρονιά.

Έμφαση στην πληρότητα επίθεσης & άμυνας η CSKA – προσήλωση στο βάθος και την αθλητικότητα η Zenit

Η CSKA, πριν την απώλεια του περσινού final four από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Anadolu Efes, είχε συμφωνήσει με τον Marius Grigonis για την ερχόμενη χρονιά, ενώ ο Iffe Lundberg διένυε τους πρώτους του μήνες τριβής με την Euroleague. Στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο αποκτήθηκε ο Alexey Shved (με γνώμονα έναν σαφώς πιο προσαρμοσμένο ρόλο στο rotation συγκριτικά με αυτόν που είχε στην Khimki) και αφέθηκαν ελεύθεροι οι Michael Eric, Janis Strelnieks και Darrun Hilliard, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος του κορμού αναλλοίωτο.

Με την αποπομπή του Mike James ο coach Ιτούδης θέλησε να δώσει μία πιο ισορροπημένη μορφή επιθετικής ανάπτυξης, πάντα με σταθερό γνώμονα – είτε σε πρώτη είτε σε δεύτερη φάση ανάπτυξης- το <pick ‘n’ roll> μέσα από διάφορες παραλλαγές και εισαγωγικές δράσεις και την συμμετοχή όλων των παικτών της πεντάδας σε αυτές (early post ups για τους Milutinov, Shengelia, Voigtmann, Clyburn, <drag screens> και <drive ‘n’ kicks> στην αδύνατη πλευρά με Hackett, Lundberg ως χειριστές, <spain pick ‘n’ rolls> συνεργασίες κ.α.).

Στην αντίπερα όχθη η Zenit, αφότου αποχώρησε ο Kevin Pangos με προορισμό το ΝΒΑ, άφησε ελεύθερους τους KC Rivers, Dhmitriy Khvostof, Austin Hollins, Will Thomas, Vitaliy Fridzon, Tarik Black κινήθηκε ταχύτατα και αποτελεσματικά, προσθέτοντας βάθος και πληθώρα αγωνιστικών χαρακτηριστικών, με τους Shabazz Napier, Jordan Loyd, Conner Frankamp, Jordan Mickey και Mindaugas Kuzminskas. Το βάθος στους χειριστές θα «λύσει» τα χέρια του coach Pasqual, ως προς την ισορροπία του rotation, και στις διαφορετικές πεντάδες ανάλογα με τον εκάστοτε αντίπαλο. Το off ball παιχνίδι του Bill Baron αναμένεται να αποτελέσει και πάλι μία σπουδαία σταθερά (diamond διάταξη και <floppy sets> με screens επιλογής είτε για τον Baron είτε για τον Ponitka, με στόχο το καλό διάβασμα και τα <side pick ‘n’ rolls> μεταξύ άλλων). Ο Αμερικανός sharpshooter έχει δείξει αρκετά καλό πρόσωπο και στο decision making ως δευτερεύων χειριστής των επιθετικών κατοχών. Ο δε Πολωνός forward αποτελεί εχέγγυο στην ομαλή επιθετική λειτουργία της ομάδας, ως συνδετικός κρίκος δημιουργίας και ομαλού μοιράσματος της μπάλας.

Πρώτο ημίχρονο: Από το 16-2 στο 36-31

Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν στο ξεκίνημα με τους Lundberg, Shved, Kurbanov, Shengelia και Voigtmann, με τους φιλοξενούμενους να απαρτίζονται από τους Frankamp, Baron, Karasev, Mickey και Poythress. Το μέγεθος της CSKA στα μετόπισθεν, σε συνδυασμό με την σχετικά αναιμική off ball κίνηση της Zenit αποτέλεσαν το κύριο αγωνιστικό υπόβαθρο της αναμέτρησης, δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στην «ομάδα του στρατού» εξ αρχής.

Ο Shengelia βρισκόταν παντού σχεδόν σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, αξιοποιώντας τις, κατά γενική ομολογία, κακές τοποθετήσεις των αντιπάλων του και τις αργές αντιδράσεις τους, όταν έπαιρνε διάδρομο με την μπάλα στα χέρια. Στην παρακάτω φάση ο Γεωργιανός εκθέτει την κακή αμυντική στάση του Mickey (ανεπαρκές χαμήλωμα κορμού = ανεπαρκής ετοιμότητα για άμυνα χαμηλά) και φτάνει εύκολα στο κάρφωμα.

Αμυντικά, η CSKA επέλεξε μία κατά βάση <over & flat> προσέγγιση στα κεντρικά <pick ‘n’ rolls>, ώστε να περιορίσει τους χώρους για το pull up σουτ των Baron, Frankamp (μοιράστηκαν την θέση του point guard) και να «κρύψει» τα αργά πόδια του Voigtmann. Στα τελευταία 8-9 δευτερόλεπτα των κατοχών προτίμησε αλλαγές μετά το screen στην μπάλα, αποκόπτωντας το passing game της Zenit, η οποία αδυνατούσε να βρει ρυθμό, έχοντας σε άστοχη βραδιά τον Baron (ολοκλήρωσε την αναμέτρηση έχοντας 5 pts με 1/1 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 2 rebs, 1 ast για 1 λάθος).

Με την αστοχία από τα 6.75 και την γραμμή των βολών να «μαστίζει» την επιθετική παραγωγικότητα της Zenit (27/7 τρίποντα, 11/22 βολές), ο coach Pasqual έβαλε στο παιχνίδι τον Loyd, προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγματα μέσα από το εκρηκτικό πρώτο βήμα και το πληθωρικό pull up παιχνίδι του – είχε 8 pts στο πρώτο ημίχρονο και 2 asts. Στην παρακάτω φάση ο Αμερικανός combo guard «χτυπάει» τον Bolomboy χαμηλά, μετά την αλλαγή στο screen, πηγαίνοντας εύκολα στο δεξί του χέρι και πασάρει αστραπιαία στον Zubkov για το τρίποντο από την γωνία.


Δεύτερο ημίχρονο: ρεκόρ καριέρας ο Shengelia και 77-67

Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν με τους Hackett, Shved, Clyburn, Shengelia, Voigtmann και οι φιλοξενούμενοι με τους Kulagin, Loyd, Ponitka, Mickey και Gudaitis. Η ομάδα του Ιτούδη κατευθύνθηκε περισσότερο σε <post ups>, εν τη παρουσία των Clyburn, Shengelia, ώστε να προκαλέσει φθορά στους αντιπάλους (0-3 τα ομάδικα σε 2 λεπτά) και καλές προϋποθέσεις για score. Ο «Toko» πραγματοποίησε βραδιά καριέρας, πετυχαίνοντας 33 pts με 10/16 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 7/11 βολές, 8 rebs, 2 asts, 2 κλεψίματα και 7 κερδισμένα fouls. Εδώ ο 30χρονος forward διαβάζει υποδειγματικά την ράθυμη βοήθεια του Zubkov από την δυνατή πλευρά, πασάρει στον Kurbanov και εκείνος «τιμωρεί» την κακή <close out> άμυνα του Frankamp.

Στα μετόπισθεν η λογική δεν άλλαξε, εν συγκρίσει με αυτήν του πρώτου ημιχρόνου. Παρά το ότι η Zenit έβρισκε τρόπους να μένει κοντά στο score, αδυνατούσε να δημιουργήσει την απαιτούμενη ροή συνεργασιών για συνεπές χρονικό διάστημα, με τον Clyburn να βοηθά καταλυτικά σε αυτό, όντας ενεργός και στις δύο γραμμές άμυνας. Στην φάση που ακολουθεί, ο Ponitka παίρνει τον χώρο στην flat αντιμετώπιση του Voigtmann (δεν φημίζεται για την ικανότητα στο σουτ του ο Πολωνός forward), αλλά ο Clyburn είναι εκεί για την αλλοίωση.

Επί της ουσίας η CSKA δεν απειλήθηκε ποτέ αρκετά, ώστε να χάσει τα ηνία του ματς, κερδίζοντας όλες τις περιόδους, εξαιρουμένης της δεύτερης (21-14, 15-17, 23-21, 18-15).

Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης

(Πηγή: http://www.euroleague.net)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Euroleague Season #22 Pregame #5 @ CSKA

Γεια χαρά σε όλους, ηρεμήστε, χαλαρώστε, βρίσκεστε στα σίγουρα χέρια του Ataraxia […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x