FROM RPG RADAR … TO THE MAIN STAGE (Class 2021)

Manolo 77

Η off season ολοκληρώνεται και επίσημα σε λίγες ημέρες για τις ομάδες της Euroleague και η αγωνιστική δράση πλησιάζει, σε μια χρονιά, που ελπίζουμε, εκτός από επιτυχίες για τον Ολυμπιακό, να φέρει και την «κανονικότητα», με τον κόσμο να επιστρέφει στα γήπεδα και οι επιπτώσεις από την πανδημία, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Για λίγους μήνες, η νέα έκδοση του RPG Radar θα προετοιμάζεται για την επανεμφάνιση της! Μέχρι τότε, όμως, ας δούμε με ένα απολογιστικό κείμενο, με την κατάληξη των 28 παικτών, για τους οποίους έγινε πλήρες scouting report, από τη σελίδα μας, την περασμένη περίοδο.

Στη φετινή “σοδειά”, αν και εξετάστηκαν επισταμένως λιγότεροι παίκτες (28 έναντι 36 της τάξης του 2020), υπήρξε μεγαλύτερη επιτυχία, όσον αφορά εκείνους που τελικά θα αγωνιστούν στην Euroleague, καθώς 8 (ποσοστό 28.5%) θα είναι οι rookies από το RPG Radar, σε σχέση με 6 της περσινής σεζόν (ποσοστό 16.7%). Επίσης πιθανόν να δούμε 2 (Justin Robinson και Daulton Hommes) ή και 3 στο ΝΒΑ (ο Antony Brown είναι στο training camp των Celtics), ενώ αντίθετα από τη σοδειά του 2020, μόνο ο Cameron Oliver έκανε αυτό το βήμα!

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την ανοδική τάση και την «ωρίμανση» του RPG Radar, με τη φιλοσοφία less is more, είναι ότι φέτος υπήρξε βελτίωση του status για 13 συνολικά παίκτες (ποσοστό 46.4%), έναντι 12 πέρυσι (ποσοστό 33.3%). Επίσης, μόλις για 2 (ποσοστό 7.1%), μπορούμε να πούμε ότι η επόμενη στάση της καριέρας τους είναι χαμηλότερου επιπέδου σε σχέση με την προηγούμενη. Υπήρξαν και 9 περιπτώσεις στάσιμων, που είτε παρέμειναν στην ίδια ομάδα είτε θα συνεχίσουν σε παρόμοιας δυναμικότητας πρωταθλήματα/διοργανώσεις, ενώ 4 είναι ακόμη free agents.

Η εισαγωγή δεν γίνεται για να «ευλογήσουμε τα γένια μας», αλλά είναι μια απόπειρα ποσοτικοποίησης και απολογισμού, των όσων σας παρουσιάσαμε την περσινή σεζόν, ούτως ώστε να έχουμε ένα mini οδηγό για κάθε παίκτη. Ας δούμε, ωστόσο, αναλυτικά την εξέλιξη μερικών από αυτούς που θα μας απασχολήσουν τη νέα χρονιά.

ΟΙ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΤΟΙ: (Petrusev, Grant, Hall, Diallo, Gray, Perry, Canaan, Costello)

Στην ενότητα με τους rookie στην Euroleague ξεχωρίζει σίγουρα ο Σέρβος Petrusev, ο οποίος δεν θα κάνει ακόμη πραγματικότητα το όνειρο του ΝΒΑ (επιλέχθηκε στο τέλος του 2ου γύρου στο φετινό draft). Είναι επιλογή του Ataman για να αντικαταστήσει τον Sanli (αποκάλυψη πέρυσι) και ήδη από τα πρώτα φιλικά, δείχνει ότι διαθέτει την ποιότητα να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Το πλούσιο skillset του επιθετικά και η ικανότητα στο μακρινό σουτ, εγγυώνται την παρουσία του για αρκετά λεπτά στο παρκέ, ειδικά σε σχήματα με Dunston ή Singleton, ωστόσο θα πρέπει να «κερδίσει» τη θέση του στο rotation και μέσω της άμυνας, καθώς το κάπως soft profile του και το μέτριο αμυντικό footwork, ίσως τον κάνουν ευάλωτο στο low post και στην περιφέρεια.

Συνεχίζουμε με το δίδυμο της Armani, Jerian Grant και Devon Hall, από τους οποίους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό η επιτυχία της ομάδας φέτος, με το αν ανταποκριθούν στους ρόλους τους, δίπλα στους leading guards Sergio και Delaney. Τον Grant τον γνωρίζετε οι πιο πολλοί, από τα παιχνίδια του Προμηθέα, είναι ένας PG με καλή αμυντική συμπεριφορά, που πιέζει πάνω στην μπάλα και διαθέτει μέγεθος, ενώ στην επίθεση, χωρίς να θεωρείται elite δημιουργικά, έχει την ικανότητα να οργανώσει σε ανεκτό βαθμό. Ο Devon Hall, στην περσινή rookie season του στην Bamberg, άφησε θετικές εντυπώσεις, αποτελώντας πολύ καλό δίδυμο με τον Ιταλό Michele Vitali και αναλαμβάνοντας αρκετές ευθύνες, ακόμη και ως βασικός χειριστής σε αρκετές περιπτώσεις. Στην Armani αναμένεται να έχει πιο facilitating ρόλο, με έμφαση στην άμυνα και εκμεταλλευόμενος στην επίθεση την αθλητικότητα και το αξιόπιστο στατικό σουτ. Θα έλεγα ότι προορίζεται ως ένας πιο πληθωρικός αντι-Roll.

Άλλο ένα δίδυμο από το περσινό RPG Radar θα κάνει την εμφάνιση του σε μια ομάδα της Euroleague και αναφέρομαι στους Rob Gray και Alpha Diallo. Ο super scorer Gray αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την πορεία της Monaco στο Eurocup, όντας μια συνεχής επιθετική απειλή και επιβραβεύθηκε με νέο συμβόλαιο. Η έκπληξη, όμως, ακούει στο όνομα Diallo, ο οποίος αν και αρχικά είχε συμφωνήσει με τον ΠΑΟ, ως επιλογή του Cattash, κατέληξε στο Πριγκιπάτο! Φαίνεται ότι θα έχει το ρόλο του JJ O’Brien, αν και ο ίδιος αρέσκεται να κινείται μακριά από την μπάλα. Ωστόσο, οι αμυντικές του αρετές και η αθλητικότητά του, τον κάνουν ιδανικό συμπλήρωμα σε παίκτες όπως οι Gray, Andjusic, Lee, οι οποίοι θα είναι οι κύριοι εκφραστές στην επίθεση.

Ο Diallo μπορεί να μην φόρεσε τελικά τα πράσινα, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον Perry, ο οποίος ήρθε για να καλύψει τη θέση του back up PG, αλλά για την ώρα είναι εκείνος που έχει αναλάβει την καθοδήγηση του ΠΑΟ στους φιλικούς αγώνες. Ένας βραχύσωμος, αλλά και αθλητικός guard, που πέρυσι έκανε breakout season, συνδυάζοντας το σκορ με low mistake παιχνίδι. Εφόσον το back court εμπλουτιστεί με έναν pass first guard με εμπειρία, τότε το εγχείρημα με τον Perry ίσως αποδειχθεί επιτυχημένο, καθώς είναι ένας παίκτης που μπορεί να έρχεται από τον πάγκο και να αλλάζει το ρυθμό. Αντίθετα, αν το gameplan του Πρίφτη τον υπολογίζει ως βασική πηγή δημιουργίας μαζί με τον Sant-Roos, τότε πιθανόν να «καεί» από νωρίς, με τους Macon, Nedovic και Παπαπέτρου να λειτουργούν επίσης ως play initiators.

Όσον αφορά τον Canaan και αυτός παρέμεινε στην ίδια ομάδα (Unics) και θα ντεμπουτάρει φέτος στην Euroleague, με την ομάδα από το Kazan να έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Ο Perasovic ενίσχυσε το back court με τους Lorenzo Brown και Marco Spissu, οπότε ο πρώην NBA-er θα έχει και πάλι το ρόλο του scoring guard, με τα ups and downs που τον χαρακτηρίζουν, καθώς είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο στην επίθεση, ένας streaky παίκτης, με μεγάλη ποιότητα όμως. Η συνύπαρξη του με τα νέα αποκτήματα και ειδικά με τον Hezonja, ο οποίος θα έχει αναμενόμενα on ball δράση, είναι το στοίχημα, όπως και η αμυντική συμπεριφορά του, καθώς μπορεί να είναι δυνατός, αλλά δεν διαθέτει ούτε το μέγεθος, ούτε την τακτική προσήλωση που απαιτείται σε αυτό το επίπεδο.

Τέλος, ο Matt Costello είναι ένας F/C με όπλο τη σκληράδα και το καλό μακρινό σουτ. Στη θητεία του στην Gran Canaria, υπήρξε ένας ψηλός με πολυεπίπεδη προσφορά, σε ριμπάουντ, άμυνα (καλός μπλοκέρ) και στην επίθεση (ικανός και στο low post). Στην Baskonia, υπό τις οδηγίες του «στρατηγού» Ivanovic, αναμένεται να είναι σημαντικό γρανάζι, αγωνιζόμενος είτε στο “4” σε ψηλές 5άδες, στο πλάι των N’Noko και Enoch, είτε και στο 5, ως shooting big. Σε σχήματα 5–out, με τον Peters PF, εκτιμώ ότι θα είναι «πονοκέφαλος» για τις αντίπαλες άμυνες. Από όλους τους παίκτες, που εξετάσαμε σε αυτήν την ενότητα, ίσως είναι η πιο low risk επιλογή και εκτιμώ ότι σταδιακά, θα εξελιχθεί σε πολύτιμη μονάδα για τους Βάσκους.

NEXT IN LINE: (Thompson, Motley, Hervey, Dawkins, Blackmon Jr., Jones, Maten, Alexander)

Τα RPG ντουέτα είναι θεσμός και στο Eurocup! Δύο από τα προεξέχοντα μέλη της περσινής «τάξης», οι Darius Thompson και Johnathan Motley, θα είναι συμπαίκτες στη Lokomotiv, στην προσπάθεια της να επανέλθει στα μεγάλα σαλόνια. Ο Thompson είναι ένας guard, τον οποίο εκτιμώ ότι σύντομα θα τον δούμε στην Euroleague, καθώς συνδυάζει την αθλητικότητα με δημιουργικά ένστικτα, ενώ μπορεί να απειλήσει και με drive. Ουσιαστικά, η φετινή χρονιά θα κριθεί από το κατά πόσο θα βρει σταθερότητα στο τρίποντο (ήδη στα φιλικά παιχνίδια εμφανίζεται βελτιωμένος) και στην άμυνα. Αν δουλέψει πάνω σε αυτά τα δύο στοιχεία και ανταπεξέλθει επιτυχώς στο Eurocup, τότε ο δρόμος για την καταξίωση θα είναι … στρωμένος με ροδοπέταλα! Το ίδιο ισχύει και για τον Motley, έναν πολυσύνθετο ψηλό με elite physical tools, ο οποίος θα κάνει ντεμπούτο στην Ευρώπη, αφού πέρυσι ήταν η «αποκάλυψη» στο πρωτάθλημα της Ν. Κορέας. Με όπλα τη δύναμη, την αίσθηση του παιχνιδιού, την ικανότητα σε άμυνα και επίθεση, την έφεση στα rebs και κυρίως την αστείρευτη ενέργειά του, ο Motley πρέπει κυρίως να τιθασεύσει την ορμή του και να βελτιώσει τις επιλογές του. Αν προσαρμοστεί σε αυτά που ζητάει ο Pashutin και κατανοήσει το ρόλο του, περιορίζοντας το all around παιχνίδι, όπως τον είδαμε πέρυσι, τότε θα είναι από τους κορυφαίους rookie στο Eurocup!

Το όνομα του Kevin Hervey μάλλον σας «λέει» περισσότερα, καθώς συνδέθηκε με τον ΠΑΟ, προτού τελικά συμφωνήσει με την Virtus Bologna. Ένας face up PF, που διαθέτει length και ενδιαφέροντα στοιχεία στο παιχνίδι του (σουτ, footwork, αθλητικότητα), είναι εκείνος που αποτέλεσε τον εκλεκτό του Scariolo, για να αποτελέσει το βασικό 4άρι της ομάδας. Από τα πρώτα φιλικά παιχνίδια, ο Ιταλός προπονητής φαίνεται να δικαιώνεται για την επιλογή του, με τον Hervey να κερδίζει τις εντυπώσεις. Η Virtus δεν έχει άλλα περιθώρια αποτυχίας στο Eurocup και ο Αμερικάνος ψηλός θα είναι από τους X-factors, στην προσπάθειά της να πάρει το εισιτήριο για την Euroleague!

Στο Eurocup θα αγωνιστεί άλλο ένα εκλεκτό μέλος του περσινού RPG Radar, o αθλητικός G/F Aubrey Dawkins! Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι υπέγραψε στην Turk Telekom, όπου θα είναι συμπαίκτης των γνωστών μας Aaron Harrison και Octavius Ellis. Ο Dawkins είναι ένας 3&D wing, με καλό μακρινό σουτ και πλούσια αθλητικά προσόντα, ο οποίος θα «κουμπώσει» καλά με τον Harrison, έχοντας ο ίδιος περισσότερο off ball ρόλο στο “3”. Η τουρκική ομάδα είναι φιλόδοξη φέτος με στόχο την είσοδό της στην 8αδα τουλάχιστον και έχει ενισχυθεί πολύ (αποκτήθηκαν επίσης οι Alex Perez και JaJuan Johnson). Ο Dawkins θα έχει την ευκαιρία, μετά τη rookie season του στη Γερμανία, να δείξει τι μπορεί να κάνει στο υψηλότερο επίπεδο και αν τα καταφέρει, δεν αποκλείεται να απασχολήσει στο μέλλον ομάδες της Euroleague.

Στην Τουρκία θα αγωνίζεται, για 2η σερί σεζόν και ο James Blackmon Jr., ο Αμερικάνος SG με το εξαιρετικό μακρινό σουτ! Πέρυσι ήταν εκ των κορυφαίων σκόρερ της BSL με την Besiktas και έτσι φέτος πήρε «προαγωγή» για την Karsiyaka του Sarica, φιναλίστ του περσινού BCL. O Blackmon έχει υπάρξει μηχανή παραγωγής καλαθιών σε όλη την καριέρα του, όμως κάποιοι τραυματισμοί στο παρελθόν, δεν του επέτρεψαν να σταδιοδρομήσει, βάσει των προσόντων του. Φέτος, για 3η χρονιά στην Ευρώπη και επιστρέφοντας σε μια major διοργάνωση (μετά την Trento στο Eurocup), ήρθε το turning point για αυτόν και η ώρα να αποδείξει αν έχει θέση στο υψηλότερο επίπεδο. Υπό τις οδηγίες του Sarica και σε ένα ρόστερ φιλόδοξο (δεσπόζει ο επίσης νεοαποκτηθέντας Bonzie Colson Jr.), ο Blackmon θα πρέπει να αποδείξει, ότι μπορεί να ηγηθεί, της προσπάθειας της Karsiyaka, για μια ακόμη επιτυχημένη σεζόν.

Ολοκληρώνουμε το κείμενο με 3 ψηλούς, οι οποίοι μπορεί να μην πέτυχαν αναβάθμιση στο status νέας ομάδας / διοργανώσεων, όπου θα αγωνιστούν τη φετινή περίοδο, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ελκυστικές περιπτώσεις, με μεγάλο ταβάνι. Ο Tyrique Jones, απόφοιτος του Xavier, πέρυσι στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν ξεκίνησε από τη Ν. Κορέα, για να συνεχίσει στο πρωτάθλημα του Ισραήλ με την Hapoel Tel Aviv. Μπορεί ένας τραυματισμός στον ώμο, την περασμένη άνοιξη, να διέκοψε την πορεία του, όμως επέστρεψε δυναμικά με την Pesaro του Aca Petrovic! Ένας undersized center, με τόνους ενέργειας, elite αθλητικότητα και ικανότητα στο p’n’r και γενικά πάνω από τη στεφάνη, αναμένεται να ταιριάξει στο περιβάλλον της ιστορικής ομάδας και γενικότερα στο ιταλικό πρωτάθλημα. Μόλις στα 24 του, πρέπει να δείξει βελτίωση στα τελειώματά του κοντά στο καλάθι και να εμπλουτίσει το παιχνίδι του, για να καταφέρει όσα μπορεί βάσει δυνατοτήτων.

Επόμενος είναι ο αντικαταστάτης του στην Κορεάτικη DB Promy, o Yante Maten, ένας F/C με διαφορετικό αγωνιστικό profile, αλλά αποτελεσματικός. Ο Maten έχει υπάρξει σπουδαίος κολεγιακός σκόρερ, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να … βρει το δρόμο του ως επαγγελματίας. Το πέρασμα του από το ΝΒΑ ήταν σύντομο και μετά τη θητεία του στην G League (αγωνίστηκε και στην USA Team σε αγώνες προκριματικής φάσης), επέλεξε το πρωτάθλημα της Ν. Κορέας, όπου ήταν από τους καλύτερους παίκτες πέρυσι. Ικανός στην επίθεση, τελειώνοντας είτε με πλάτη, είτε με σουτ, ο Maten είναι δυνατός και σκληρός παίκτης, ο οποίος θα μπορούσε να έχει την πορεία του Motley ερχόμενος στο μέλλον στην Ευρώπη.

Για το τέλος άφησα τον Kyle Alexander, τον Καναδό αθλητικό ψηλό, ο οποίος εκτιμώ ότι τη φετινή σεζόν μπορεί να κάνει το «μπαμ»! Με ύψος 2.09 μ. και πλούσια φυσικά / αθλητικά προσόντα, ο Alexander μετά από ένα εξαιρετικό Summer League, αποφάσισε να παραμείνει στη Fuenlabrada, με την οποία αγωνίστηκε και πέρυσι, με πολύ καλά νούμερα (9 pts με 60% στα σουτ εντός παιδιάς, 6.2 rebs και 1.1 bls μ.ο.) ως χειμερινή προσθήκη. Η επιλογή του φαίνεται σωστή, καθώς έχοντας ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο και βάζοντας νέα στοιχεία στο παιχνίδι του (ήδη εμφανίζεται βελτιωμένος στο μακρινό σουτ), παρουσιάζεται η ευκαιρία να «φτιάξει» και άλλο το όνομά του στην Ισπανία. Το πακέτο του είναι ελκυστικό και πλησιάζει στην επιτομή του σύγχρονου center, καθώς διαθέτει μέγεθος, ταχύτητα, έκρηξη, αθλητικότητα και καλό footwork. Τολμώ να πω ότι θυμίζει σε αρκετά πράγματα τον συμπατριώτη του Khem Birch και πρέπει να είναι στα «ραντάρ» του Ολυμπιακού, ως πιθανός αντικαταστάτης του Hassan Martin μελλοντικά.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Oι δέκα πρωτάρηδες της Euroleague που θα ήταν καλό να προσέξουμε λίγο παραπάνω

Του @Goodfella711 Η Euroleague συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των παικτών εντός της Γηραιάς […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x