Moustapha Fall Scouting report

Νavaho

(Σημείωση: Δεν μας αρέσει να γράφουμε scouting report για υποψήφιο παίκτη του Ολυμπιακού που δεν έχει ανακοινωθεί κυρίως γιατί θέλουμε να μιλάμε επί δεδομένων. Εμείς δεν είμαστε ούτε reporter ούτε Insiders αυτό είναι δουλειά άλλων. Αυτή την φορά κάνουμε μια εξαίρεση ίσως και λανθασμένα.. αλλά έγινε γιατί μας ιντριγκάρει το γεγονός της απόκτησης ενός Center με χαρακτηριστικά που δεν έχουμε ξαναδεί στον Ολυμπιακό ίσως ποτέ. Με αφορμή λοιπόν αυτήν την πιθανολογούμενη από πολλούς μεταγραφή – παροτρύναμε τον Navaho να γράψει αυτό το πόνημα περισσότερο για να έχουμε αντικείμενο εσωτερικής συζήτησης στην κοινότητα του Red Point Guard. Having said that – τα όποια μελλοντικά scouting report θα δημοσιεύονται μετά τις ανακοινώσεις. Και σίγουρα η ανάλυση του Navaho αξίζει της προσοχή σας.)

∼ο∼

Μάλλον κάποιο σκοτεινό σχέδιο έχει στο μυαλό του το αρχηγείο του Red Point Guard και βρίσκομαι πάλι ενώπιον σας με σκοπό να σας παρουσιάσω το νέο, πιθανότατα, απόκτημα του Ολυμπιακού στη γραμμή ψηλών. Βλέπετε φίλοι και φίλες εικάζεται από πολλούς ό,τι ο Moustapha Fall θα φοράει τα ερυθρόλευκα την επόμενη σεζόν και έτσι μετά από την αποχώρηση του Milutinov ο Ολυμπιακός θα έχει πάλι ένα πολύ μεγάλο κορμί στη ρακέτα του.

Στα 29 του ο γιγαντόσωμος Γάλλος center θέλει να επιβεβαιώσει ότι η καλή παρουσία του στη Villeurbanne, τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, δεν ήταν πυροτέχνημα και ότι δικαιωματικά ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τα 218 εκατοστά σίγουρα τον κάνουν χρήσιμο, κάποιοι θεωρούν ότι είναι απόλυτα συμβατός με τη ροπή που υπάρχει να αυξηθούν και πάλι τα μεγέθη στο ζωγραφιστό, άλλοι αναρωτιούνται πως θα ταιριάξει με τον Κώστα Σλούκα και πόσο αποδοτικός θα είναι σε ένα πλαίσιο αποκλειστικά PnR, όπως είναι αυτό που εφαρμόζει ο Ολυμπιακός.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω να απαντήσω και εγώ, αφού πρώτα δηλώσω πως αν ήταν στο δικό μου χέρι δύσκολα θα επένδυα σε ένα τέτοιο κορμί, αλλά ευτυχώς για το άθλημα και τον Ολυμπιακό δεν έχω τέτοια διακαιοδοσία. Ακόμα κι εγώ όμως, έχω περιέργεια και τεράστιο ενδιαφέρον για να διαπιστώσω τι έχει στο μυαλό του ο coach B.

Ο οποίος coach προφανώς διαπίστωσε πως το μέγεθος έλειψε στην ομάδα φέτος, της στέρησε αρκετές ευκαιρίες να τρέξει, αφού έδειξε εγγενή αδυναμία να εξασφαλίσει το rebound και τιμωρήθηκε αρκετά από την περιορισμένη αποτελεσματικότητα αναχαίτισης των αντιπάλων ψηλών.

Θα μου πεις βέβαια, φίλη/φίλε που θα σπαταλήσεις λίγο από το χρόνο σου για να με διαβάσεις, ότι με 5.5 rebounds ανά παιχνίδι δεν τον λες και Milutinov τον Moustapha, και πως πάνω κάτω τόσα μάζευε και ο Ellis στην τελική.

Καθαρά αριθμητικά δεν μπορώ να αντικρούσω την λογική ένσταση, αλλά οφείλω να εισάγω στην κουβέντα και την παράμετρο box out και για να φανώ περισσότερο επιστημονικός και καταρτισμένος θα πω πως ο Fall λειτουργεί σαν εξουδετερωτής.

Πριν βιαστείτε να με κατακρίνετε αφήστε με να σας εξηγήσω.

Ο Moustapha ιδιαίτερα κινητικός – εκρηκτικός – αθλητικός δεν είναι, αλλά όπως θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω και παρακάτω, σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του είναι τρομερά επιδραστικός ενεργητικά ή παθητικά σε ένα νοητό κύκλο με διάμετρο 2-3 μέτρων γύρω του.

Έτσι λοιπόν και στο rebound, όποια μπάλα κινείται σε αυτή τη ζώνη τη διεκδικεί και συνήθως την κερδίζει, είτε μιλάμε για συνθήκες άμυνας είτε για συνθήκες επίθεσης. Βέβαια επειδή οι πιθανότητες να πηγαίνει η μπάλα πάντα εκεί που βρίσκεται ο νέος ψηλός του Ολυμπιακού δεν είναι παρά πολλές, φροντίζει με το τεράστιο κορμί του να ακυρώσει την επίδραση (συνήθως του ψηλότερου) του αντιπάλου με τον οποίο ματσάρει και επιπρόσθετα, απενεργοποιεί έναν, σημαντικού εύρους, διάδρομο για πιθανή διεκδίκηση της μπάλας από την πίσω ζώνη.

Μπορεί να ακούγονται όλα αυτά θεωρητικά και να αγγίζουν τα όρια του «μικρά πράγματα που δεν καταγράφονται στην στατιστική» αλλά η αλήθεια είναι πως παίζουν ρόλο. Σημαντικότερο από αυτόν που νομίζουμε.

Άρα για να κλείσω με τον τομέα rebound, μπορεί πρωτογενώς ο Fall να μην κατεβάζει τα rebounds όπως ο Rodman, αλλά βελτιώνει πολύ τις συνθήκες διεκδίκησης για τους συμπαίκτες του. Κάτι που μεταξύ μας ο Hassan & ο Ellis δεν το πετύχαιναν.

Θα μείνω στο αμυντικό κομμάτι και θα το συνδυάσω με όλα τα παραπάνω τονίζοντας πως, με τον Fall στην 5αδα, το <flat> είναι σχεδόν μονόδρομος είτε μιλαμε για <under/over> παραλλαγές είτε για <ice>. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο πρωταγωνιστής αυτού του πονήματος, 9/10 περιπτώσεις είναι τοποθετημένος στον κεντρικό διάδρομο σε μια νοητή ζώνη 3-4 μέτρων από το καλάθι.

Ναι ξέρω, πέρσι μου χτυπούσατε τη λεκάνη του Hassan, οπότε φέτος θα μου χτυπάτε τις γεωμετρικές παραθέσεις και καλά θα κάνετε, αλλά για μένα έχουν τη σημασία τους.

Αμυνόμενος σε αυτό το εύρος ο Fall είναι ιδιαίτερα αποδοτικός, γιατί μπορεί με ένα δυο διασκελισμούς να ελέγξει και την ορμή του αλλά και να μειώσει το handicap έκρηξης από κοντότερους αντιπάλους. Επίσης, μέσα σε αυτήν τη ζώνη η οποία μαζί με το 3ποντο είναι η πλέον φορτωμένη με προσπάθειες, μπορεί απλώνοντας τα χέρια του να αλλοιώσει την καμπύλη εκτέλεσης των αντιπάλων του και να τους αφήσει μικρότερα περιθώρια για λόμπα, επιτρέποντας ουσιαστικά να δοκιμάσουν μια χαμηλή πάσα, που σε πολλές περιπτώσεις καθυστερεί και το πιάσιμο αλλά και την εκτέλεση από τον επιτιθέμενο δίνοντας χρόνο στην άμυνα να προσαρμοστεί.

Επειδή δε μιλάμε για κάποιο ευκίνητο κορμί, μην περιμένετε να δίνει βοήθειες δεξιά και αριστερά και να επανέρχεται γρήγορα στη θέση του. Η άμυνα πρέπει να οδηγήσει την μπάλα πάνω του και να μην περιμένει από αυτον να βγει στην μπάλα.

Για αυτό το λόγο λοιπόν έξω από τη νοητή ζώνη των 4 μέτρων η αμυντική του επίδραση φθίνει εκθετικά. Επίσης μια μικρή λεπτομέρεια είναι πως ακόμα και μέσα στη safe zone του είναι σχεδόν ανίκητος, όταν προσπαθεί κάποιος να τον περάσει από τα δεξιά του (δεξί πόδι στήριξης), αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός όταν τα αντίπαλα guards έχουν την υπομονή να τον περάσουν από αριστερά. Γι αυτο και το μολις 0.9 block ανά παιχνίδι και γι αυτό η επιλογή του coach Parker να παίζει <ice> (να δίνει ένα συγκεκριμένο διάδρομο στον χειριστή) και να στέλνει στο δεξί χέρι του Fall τα αντίπαλα guards. Απέναντι σε ελίτ χειριστές και σε εκρηκτικούς αθλητές αντιμετωπίζει αρκετά ζητήματα, τα πάει ομως καλά απέναντι σε χειριστές που κινούνται στο μέσο όρο των παραπάνω κατηγοριών.

Στην αμυντική του αξιολόγηση πρέπει να προσμετρήσουμε και το σύνολο στο οποίο τον είδαμε. Η Villeurbanne είχε ένα εξαιρετικά αθλητικό ρόστερ με αρκετά μεγάλα κορμιά που μπορούσαν να καθοδηγήσουν τα αντίπαλα guards πάνω στον γίγαντα. Στον Ολυμπιακό αναμένουμε να δούμε αν προστεθεί καποιος/κάποιοι αθλητές με τέτοια ικανότητα.

Οπως θα δείτε και στη ωραία στατιστική μελέτη του Sport24 o Fall δέχεται 1.06 PPP σε PnR καταστάσεις. Όχι τραγικό όχι εξαιρετικό, όποτε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε το υπόλοιπο αμυντικό πλάνο της ομάδας. Αυτός από μόνος του έχει να δώσει μέγεθος και χέρια πάνω στα οποία κάπως θα πρέπει να οδηγηθούν οι αντίπαλοι.

Ένα κέρδος που επίσης έχεις όταν παρουσιάζεις ένα τέτοιο κορμί στην πίσω ζώνη άμυνας είναι πως με απλωμένα τα χέρια του ουσιαστικά εξουδετερώνει κάποια baseline cuts και περιορίζει τις γραμμές πάσας γύρω του.

Με λίγα λόγια ο Γάλλος ψηλός μπορεί να φέρει αμυντικά οφέλη αρκεί η ομάδα να του φτιάξει το πλαίσιο. Δεν είναι Hunter, Hines, Tavares,Vesely, Poirrier, Dunston αλλά σίγουρα δεν θα είναι και τρύπα.

Στην προσπάθεια μου να έχει μια ροή αυτό το κείμενο θα χρησιμοποιήσω το transition για να το πετύχω.

Με 218 εκατοστά δεν περιμένεις και κάποιον φτερόπόδαρο, αλλά στο δικό μου μάτι ο Moustapha δεν τρέχει ικανοποιητικά το γήπεδο, είτε μιλαμε για αμυντικό είτε για επιθετικό transition. Αλλά και πάλι με ένα τέτοιο κορμί προφανώς και θα φροντίσεις σαν ομάδα να μη δώσεις πολλές ευκαιρίες στους αντιπάλους να τρέξουν.

Και φτάνουμε στο κομμάτι του παιχνιδιού του Fall που θεωρώ πως κέντρισε το ενδιαφέρον του coach.

Φυσικά αναφέρομαι στις περίπου δύο (1.8 για την ακρίβεια) assists που μοιράζει ανά παιχνίδι. Αν είχα πρόσβαση σε advanced stats είμαι πεπεισμένος πως θα είχε περίπου άλλες τόσες secondary assists ο Γάλλος ψηλός.

Ο Μιχάλης Στέφανου στο τελευταίο του κείμενο αναφέρει πως έχει 6.5 καταστάσεις post up. Δεν ξέρω αν αυτό μεταφράζεται απόλυτα σε προσπάθειες (έχει μ.ο 4.7 προσπάθειες ανά αγώνα), αλλά σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτών των post up καταστάσεων είναι η αρχή της προσπάθειας της επίθεσης να προκαλέσει domino περιστρόφων στην άμυνα. Η ικανότητα του να αναγνωρίσει την πάσα, να την εκτελέσει με ακρίβεια και ταχύτητα σε πολλές των περιπτώσεων, και φυσικά το ότι μπορεί να πασάρει πάνω από το κεφάλι σχεδόν όλων των αντιπάλων του τον κάνει πραγματικά χρήσιμο. Ανιδιοτελής, ξέρει ποτε και πως να πασάρει και διαβάζει καλά το double team και τη βοήθεια.

Στη Villaurbanne ήταν ίσως η πρώτη επιλογή να τον ποστάρουν (στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην αριστερή κάτω γωνία του post όπως επιτίθεται) και μέσα από την πιθανή βοήθεια / ντουμπλαρισμα πάνω του να ψάξει την πάσα έξω.

Στην γαλλική ομάδα τον βλέπαμε τοποθετημένο ψηλά ανάμεσα στο ύψος των βολών και της γραμμής του τρίποντου να είναι ο δεύτερος σκρινερ σε αλληλουχίες screens, είτε <stagger> είτε <double drags >είτε <Spain PnR>. Με αυτό τον τρόπο μέσα από διαδοχικά screens η άμυνα αναγκάζεται να ανεβεί λίγο ψηλότερα, συνήθως ο αμυντικός του 2ου screener είναι αυτος που αλλάζει ή κάνει <hedge> και έτσι δίνεται χώρος, και κυρίως χρόνος, σε ένα κορμί σαν του Fall να βυθιστεί. Ειδικά με παιχτες που έχουν υπομονή να διαβάζουν το ρολάρισμα και να κερδίσουν χρόνο με μια μικρή ντρίμπλα, οπως ο Diot (Βλέπε Σλούκας), είχε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία. Τώρα σε 2 με 2 καταστάσεις, όπως το spread <PnR> που έτρεχε συχνά ο Ολυμπιακός  ειδικά στα <high PnR> θεωρώ πως δύσκολα θα μπορέσει να αποτελέσει παράγοντα εκτελεστικά, αφού ισχύει ο κανόνας της ζώνης των 4 μέτρων.

Αν προσέξατε είπα εκτελεστικά, γιατί δημιουργικά μπορεί να είναι και σε τέτοιες καταστάσεις εξαιρετικός, ειδικά από το high post. Ένα από τα προσόντα του Moustapha είναι ο τρόπος που αναγνωρίζει το πώς και πότε πρέπει να σκρινάρει, αλλά και το αν πρέπει να αλλάξει ή να αναπροσαρμόσει τη γωνία του screen του. Αυτό το στοιχείο έλλειψε φέτος και είναι σημαντικό ότι πλέον υπάρχει ενας τουλάχιστον ψηλός που μπορεί να αναγνωρίσει το ice στο Σλουκα για παράδειγμα, και να αλλάξει τη γωνία ή να διακρίνει το <hedge out> και να κάνει <slip> ή <short roll>. Ανοίγει μια επιλογή πάσας σε μικρή απόσταση και ειδικά όταν μπορεί ο ιδιος να συνεχίσει τη ροή της επίθεσης με μια γρήγορη πάσα είτε στην αδύνατη πλευρά είτε στο κόψιμο γίνεται υπερπολύτιμος.

Μια ακόμη παράμετρος που είχε μερική εφαρμογή στην γαλλική ομάδα ήταν τα handoffs. Ο Fall με τον όγκο και το μήκος των χεριών του μπορεί μέσα από ένα handoff να δώσει την δυνατότητα στο guard του να αποσπαστεί από τον προσωπικό του αντίπαλο κερδίζοντας πολύτιμο χώρο, είτε για μα εκτελέσει είτε για να τραβήξει <tag/nail help>. Φανταστείτε λοιπόν τον Mckissic να παίρνει την μπάλα από τον Fall και να κερδίζει ένα βήμα αποσταση από τον αντίπαλο του, ποσό πιο εύκολα θα πάει στο <drive> ή ποσό πιο εύκολα ο Σλούκας θα μπορέσει να περάσει και να έχει χρόνο να διαβάσει την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Τώρα καθαρά εκτελεστικά αν δείτε το shot chart του από το κείμενο του Sport24 θα δείτε ότι αποδοτικός είναι μόνο ακριβώς κάτω από το καλάθι. Ακόμα και δεξιά και αριστερά στο ποστ δεν είναι το ίδιο εύστοχος. Δεν διακρίνεται για την ποικιλία κινήσεων του, του αρέσει να γυρίζει, ως επί το πλείστον, με τρόπο τέτοιο που να του επιτρέψει να εκτελέσει με το δεξί γιατί το αριστερό το χρησιμοποιεί ελάχιστα. Παρόλο το μέγεθος του δεν μπορώ να πω πως τοποθετείται εύκολα και μένει αμετακίνητος από τους αντιπάλους.

Για αυτό το λόγο δεν πηγαίνει όσο συχνά θα μπορούσε στις βολές, όπου έχει ένα τίμιο 61%, το οποίο ελπίζουμε να βελτιώσει, οπως συνέβη και με τον Hassan.

Βέβαια εδώ οφείλω να προσθέσω ότι λειτουργεί πολύ έξυπνα σε <Gortrat screens>. Τι είναι αυτά; Screens όπου ο επιτιθέμενος ψηλός τοποθετείται βάζοντας την πλάτη του μπροστά από τον αμυνόμενο ψηλό ανοίγοντας διάδρομο για το guard του.

Για να ολοκληρώσω λοιπόν ο Moustapha Fall είναι μια κίνηση χαμηλού ρίσκου, που στο κατάλληλο πλαίσιο μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Δεν μπορεί από μονος του να ανεβάσει επίπεδο τον Ολυμπιακό, αλλά με κατάλληλη στελέχωση και λειτουργία σε άμυνα και επίθεση μπορεί να είναι παράγοντας που θα αυξήσει την απόδοση του πλάνου.

Καλώς να τον δεχτούμε λοιπόν, του ευχόμαστε υγεία και επιτυχίες με την ομάδα μας.

 

RPG SCOUTING REPORT

<ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ>

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Radar: Kyle Alexander Scouting Report

Μετά το σύντομο πέρασμα μας από το Ισραήλ, σειρά στο RPG Radar […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x