Παρά ένα καλάθι στο 1ο FINAL 4…

kpapan

Η χρονιά 1992-1993 αποτέλεσε την απαρχή μεγάλων επιτυχιών για την ομάδα του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στη διαδικασία των προκριματικών αγώνων, ο δευτεραθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός απέκλεισε με δύο νίκες την Σλοβενική NK Olimpija Ljubljana, κερδίζοντας την με (88-85) και (88-81). Στη διαδικασία των ομίλων, βρέθηκε στον 2ο όμιλο αντιμετωπίζοντας τις Ισπανικές Real Madrid και Estudiantes, την Ιταλική Benetton Treviso, τη Γαλλική Pau-Orthez, τη Γερμανική Bayer Leverkusen, την Κροατική KK Zadar και τη Βέλγικη Maes Pils.

Ο Ολυμπιακός κατετάγη 3ος στον όμιλο του (μετά την Real Madrid και την Benetton Treviso) πραγματοποιώντας 8 νίκες και δεχόμενος 6 ήττες.

Στη διαδικασία των Play Off ορίστηκε να παίξει με την 2η ομάδα του 1ου ομίλου, την Γαλλική Limoges.

1ο παιχνίδι: Ολυμπιακός- Limoges: (70-67)

 Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στο γήπεδο της Πάτρας αφού η φυσική έδρα των ερυθρολεύκων ήταν τιμωρημένη λόγω απόφασης της Fiba. (δικαιολογημένα καθώς υπήρξε εισόδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο στον αγώνα με τη Real Madrid). Το γήπεδο ήταν κατάμεστο με 4500 οπαδούς των ερυθρολεύκων, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει πολύ θερμή ατμόσφαιρα και υπό τους ήχους του θρυλικού Ατίλιο.

Η αρχική πεντάδα του ΟΣΦΠ ήταν οι Τόμιτς, Σιγάλας, Πάσπαλι, Μπέρι και Τάρλατς. Η αρχική πεντάδα της Λιμόζ ήταν οι Ντακουρί, Ζντοβτς, Γιανγκ, Μπίλμπα και Ρέντεν.

Το παιχνίδι από την αρχή χαρακτηρίστηκε από αργό ρυθμό εξαιτίας των ιδιαίτερα σκληρών αμυνών των δύο ομάδων, ιδιαίτερα της Limoges της οποίας ήταν και το κύριο όπλο της στην πορεία έως τότε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. H Limoges προηγήθηκε με (12-7) στο 8ο λεπτό κυριαρχώντας στα ριμπάουντ (9-3) και βρίσκοντας σκορ από τους Γιανγκ & Ζντοβτς. Ο ΟΣΦΠ αντέδρασε και βρίσκοντας σκορ κυρίως από τους Μπέρι και Σταμάτη, κατάφερε να μειώσει σε (16-17) στο 13ο λεπτό του αγώνα. Πρόβλημα νωρίς για τον ΟΣΦΠ ήταν τα τρία φάουλ του Σιγάλα ενώ αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε για την Limoges με τα τρία φάουλ του Ρέντεν.

Οι παίκτες της Limoges συνέχισαν να ελέγχουν το παιχνίδι και με τους Ζντοβτς και Μπυτέρ επιθετικές αιχμές προηγήθηκαν με (29-22) στο 17’, καταφέρνοντας παράλληλα να απενεργοποιήσουν την επίθεση των ερυθρολεύκων με την πιεστική μαν του μαν άμυνα τους. Τα επόμενα τρία λεπτά, οι ερυθρόλευκοι θα απαντήσουν με ένα σερί 9-2, με τον Μπέρι να πραγματοποιεί επιθετικό ρεσιτάλ οδηγώντας την ομάδα του Πειραιά να προηγηθεί με (32-31) στο ημίχρονο. Τα δύσκολα καλάθια του αμερικανού άσου των ερυθρολεύκων απέναντι στην μαζική άμυνα των Γάλλων απέναντι του ξεσήκωσαν το κλειστό στάδιο της Πάτρας αλλάζοντας το κλίμα που υπήρχε έως τότε.

Στο δεύτερο ημίχρονο η πεντάδα του ΟΣΦΠ ήταν οι Τόμιτς, Σταμάτης, Πάσπαλι, Μπέρι και Τάρλατς. Η πεντάδα της Λιμόζ ήταν οι Ντακουρί, Ζντοβτς, Γιανγκ, Μπίλμπα και Μπυτέρ.

Το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο 2ο ημίχρονο ήταν αρκετά ορμητικό αφού βρίσκοντας λύσεις από Πάσπαλι & Τάρλατς προηγήθηκε στο 27’ με (42-37), προβάδισμα το οποίο όμως έχασε γρήγορα λόγω συνεχόμενων πόντων του κυριαρχικού στο συγκεκριμένο παιχνίδι Γ. Ζντοβτς. Το ματς συνεχίστηκε με αμφίρροπο τρόπο, με τους Ντακουρί & Φορτέ να σκοράρουν κατά ριπάς για λογαριασμό των γάλλων και τον Πάσπαλι να παίρνει πάνω του τις επιθέσεις του ΟΣΦΠ.

Η Limoges διατήρησε μικρό προβάδισμα στα επόμενα λεπτά (55-59 στο 35’), προβάδισμα που έχασε λόγω των κρίσιμων καλαθιών του Τάρλατς με αποτέλεσμα ο ΟΣΦΠ να περάσει μπροστά με (62-61) στο 38’. Τα επόμενα 2 λεπτά ήταν πολύ συναρπαστικά. Το 3ο εύστοχο τρίποντο του Φορτέ έκανε το (64-64) στο 39’, το εκπληκτικό καλάθι & φάουλ του Πάσπαλι στην επόμενη φάση έκανε το (67-64) ενώ το πολύ δύσκολο τρίποντο του Γιάνγκ έφερε ξανά το ματς στην ισοπαλία 27 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο μεγάλος Πάσπαλι όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη, με 3ποντο υπό πίεση έκανε το (70-67), ενώ η τελευταία επίθεση των Γάλλων ήταν άστοχη.

Ήταν μία πολύ δύσκολη νίκη για τον Ολυμπιακό που του έδωσε βάσιμες ελπίδες για την πρόκριση.

Κορυφαίοι για τους ερυθρόλευκους ήταν ο Ζ. Πάσπαλι με 27 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Γ. Μπέρι ο οποίος πέτυχε 17 πόντους, ο Ν. Τάρλατς με 12 πόντους και 3 ριμπάουντ ενώ εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή του Α. Σταμάτη με 9 πόντους. Κορυφαίοι για τη γαλλική ομάδα ο Γ. Ζντοβτς με 14 πόντους και 4 ριμπάουντ και ο Φ. Μπύτερ με 12 πόντους.

2ο παιχνίδι: Limoges -Ολυμπιακός: 59-53

 Το 2ο παιχνίδι διεξήχθη στην κατάμεστο από 8.000 θεατές Μπομπλάν. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και 400 οπαδοί του ΟΣΦΠ που είχαν ταξιδέψει να υποστηρίξουν την ομάδα σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό.

To παιχνίδι ξεκίνησε με αρκετές άστοχες προσπάθειες από τους παίκτες και των δύο ομάδων με τις σκληρές άμυνες να το χαρακτηρίζουν. Ο ΟΣΦΠ προηγήθηκε με (8-7) στο 7’ και (14-13) στο 12’, με τον Μπέρι να είναι αποτελεσματικός κάτω από το καλάθι νικώντας όλους τους ψηλούς της Limoges. Από τη Limoges ο Γιάνγκ ήταν μία διαρκής απειλή για το καλάθι ερυθρόλευκων ενώ πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήταν η κυριαρχία των Γάλλων στα ριμπάουντ.

Νωρίς χρεώθηκαν με 3 φάουλ ο Τάρλατς από τον Ολυμπιακό και ο Ντακουρί από τη Limoges.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε με τις δύο ομάδες να βρίσκονται κοντά στο σκορ, με τον Ολυμπιακό να προηγείται στο μεγαλύτερο διάστημα του 2ου δεκαλέπτου και να κλείνει προηγούμενος το ημίχρονο με (23-21). Το προβάδισμα του ΟΣΦΠ μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι παίκτες των ερυθρολεύκων είχαν μόλις 4/9 βολές ενώ έχασαν την ευκαιρία να σκοράρουν σε κάποιους αιφνιδιασμούς.

Διαμαρτυρίες υπήρξαν από τον Γ. Ιωαννίδη κατά τη διάρκεια του 1ου ημιχρόνου για το αμφισβητούμενο τρίτο φάουλ του Τάρλατς αλλά και για το καλάθι του Μπέρι που δεν μέτρησαν κακώς οι διαιτητές.

To 2o ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να διατηρεί το μικρό προβάδισμα τα πρώτα 4 λεπτά, αλλά η Limoges βελτίωσε την επιθετική της λειτουργία και προηγήθηκε με (32-29) στο 26’ και (38-37) στο 30’. Το παιχνίδι παρέμενε πολύ αμφίρροπο με τον Ζ. Πάσπαλι να πραγματοποιεί ένα εκπληκτικό παιχνίδι επιθετικά, διατηρώντας τον Ολυμπιακό κοντά στο σκορ. Εντυπωσιακό ήταν το κάρφωμα που πέτυχε μετά από coast to coast μειώνοντας σε (34-33) αλλά και το λέι απ που έβαλε σε αιφνιδιασμό μετά από μεγαλοπρεπή τάπα στον Γιάνγκ που έκανε ο ίδιος.

Τη σκυτάλη από τον Πάσπαλι πήρε ο Μπέρι, ο οποίος σημειώνοντας δύσκολα καλάθια από το ζωγραφιστό έφερε τον ΟΣΦΠ να προηγείται με (40-42) στο 33’. Η χρήση της ζώνης από τον coach Μαλίκοβιτς δυσκόλεψε τις επιθετικές προσπάθειες των ερυθρολεύκων, οι οποίοι κατάφεραν να παραμείνουν κοντά στο σκορ (49-48) στο 37’. Στο τελευταίο 2λεπτο παρόλα αυτά οι άστοχες επιθέσεις των ερυθρολεύκων από την περιφέρεια (Σταμάτης, Πάσπαλι) και οι συνεχόμενες ελεύθερες βολές του Γιάνγκ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των παικτών της Limoges.

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα πολύ μαχητικό παιχνίδι σε μια πολύ δύσκολη έδρα και είχε ευκαιρία να κάνει το 2-0 αλλά η αδυναμία των ερυθρολεύκων στα ριμπάουντ και η αποκλειστική εξάρτηση τους από Πάσπαλι-Μπέρι στην επίθεση δεν τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν το μεγάλο διπλό.

Κορυφαίοι για τους ερυθρόλευκους ο Ζ. Πάσπαλι ο οποίος πέτυχε 27 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ και ο Γ. Μπέρι με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ. Κορυφαίοι για τη Limoges ο Μ. Γιάνγκ ο οποίος πέτυχε 20 πόντους και ο Γ. Ζντοβτς με 14 πόντους.

 

3ο παιχνίδι: Limoges -Ολυμπιακός: 60-58

Το 3ο παιχνίδι της σειράς αποτελούσε τον απόλυτο ευρωπαϊκό τελικό για τη συγκεκριμένη χρονιά για τον Ολυμπιακό γιατί έδινε το εισιτήριο για το final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ισορροπημένα (7-7) στο 5’, (13-13) στο 9’ με τον Πάσπαλι να αποτελεί ξανά την κύρια επιθετική αιχμή για τους ερυθρόλευκους και με τους Γιάνγκ και Μπιλμπά να αποτελούν τις κύριες επιθετικές αιχμές για την γαλλική ομάδα.

 Στα επόμενα λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, οι ομάδες συνέχισαν να βρίσκονται κοντά στο σκορ (20-21) στο 13’, (24-24) στο 15’ με τον Μπέρι να μπαίνει στην εξίσωση από πλευράς Ολυμπιακού ενώ η Limoges άρχισε να βρίσκει σκορ από τα μακρινά σουτ του  Φορτέ και από τα σουτ μέσης απόστασης του Γιάνγκ. Ειδικότερα ο Γ. Μπέρι έβαλε εντυπωσιακά καλάθια από το ζωγραφιστό, αντιμετωπίζοντας την σκληρή άμυνα δύο και τριών παικτών της Limoges. Τα συγκεκριμένα λεπτά ηχούσε το σύνθημα «ωωω Μπέρι Μπέρι» από τους λίγους οπαδούς του Ολυμπιακού, που ήταν ενθουσιασμένοι με την απόδοση του ταλαντούχου αμερικανού forward. Μεγάλο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό συνέχιζε να δημιουργείται από τη κυριαρχία της Limoges στα ριμπάουντ, αφού οι Γάλλοι συνέχιζαν να παίρνουν πολλά επιθετικά ριμπάουντ ανανεώνοντας επιθέσεις.

Στα τελευταία 3 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου οι Γάλλοι, επεκτείνοντας τη κυριαρχία τους στα ριμπάουντ, κατάφεραν να συντηρούν μία μικρή διαφορά 3-4 πόντων, εκμεταλλευόμενοι και την ολιγόλεπτη απουσία του Πάσπαλι από το παρκέ. Οι ερυθρόλευκοι δυσκολεύονταν από την εφαρμογή ζώνης από τον coach Mαλίκοβιτς και έβρισκαν σκορ από καλάθια του Μπέρι και του Τάρλατς κάτω από το καλάθι.

Το παιχνίδι ξεκίνησε στο 2ο ημίχρονο με τις ομάδες να συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στο σκορ (38-38) στο 23’, (40-41) στο 27’. Μπέρι και Τάρλατς συνέχισαν να προσφέρουν σκορ στους ερυθρόλευκους κάτω από το καλάθι αλλά οι παίκτες της Limoges συνέχισαν να κυριαρχούν στα ριμπάουντ, σκοράροντας συνεχώς με φόλοου. Μεγάλο πρόβλημα για τον ΟΣΦΠ ήταν η χρέωση με 4ο φάουλ στο 22’ του καλύτερου του παίκτη του Ζ. Πάσπαλι.

Στα επόμενα λεπτά εξελίχθηκε μία αναμέτρηση ανάμεσα από την μια πλευρά στον Τάρλατς ο οποίος με συνεχόμενα καρφώματα και καλάθια κράταγε τον Ολυμπιακό πολύ κοντά στο σκορ (47-46) στο 31’, από την άλλη στο «πολυβόλο» της Limoges τον Γιάνγκ, που πέτυχε συνεχόμενα καλάθια από μέση και μεγάλη απόσταση, όντας ασταμάτητος.

H εκτελεστική δεινότητα του Αμερικανού σταρ της Limoges συνεχίστηκε και στα επόμενα λεπτά με αποτέλεσμα η Limoges στο 35’ να εξασφαλίσει μία κρίσιμη μικρή διαφορά (55-50) δείχνοντας να αποκτά μεγάλες ελπίδες πρόκρισης. Παράλληλα η απουσία του Πάσπαλι από το παρκέ, λόγω των φάουλ που είχε χρεωθεί, μείωνε την αποτελεσματικότητα των παικτών του Ολυμπιακού.

Με καλάθια των Μπέρι και Πάσπαλι ο Ολυμπιακός μείωσε σε (55-54) στο 37’, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τους λίγους αλλά πολύ εκδηλωτικούς ερυθρόλευκους οπαδούς. Τα τελευταία λεπτά εξελίχθηκαν σε μεγάλο θρίλερ. Ο Γιάνγκ με σουτ μέσης απόστασης έκανε το (58-55), με 1:10’’ πριν το τέλος, ήλθε όμως ο Τάρλατς στην επόμενη φάση να καρφώσει εντυπωσιακά κερδίζοντας και φάουλ, φέρνοντας το ματς στην ισοπαλία. 38 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο  Φορτέ θα αστοχήσει σε τρίποντο αλλά θα ανανεωθεί η επίθεση των γάλλων καθώς ο MVP του Ολυμπιακού Πάσπαλι θα πατήσει (?) γραμμή πριν περάσει τη σέντρα δεχόμενος απρόσεκτα την πάσα του Τόμιτς. Δυστυχώς για την ομάδα του Πειραιά 2.8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Ζντοβτς θα βρει ελάχιστο χώρο και θα εκτελέσει εύστοχα από τα 5 μέτρα. Παρά το time out του Γ. Ιωαννίδη, η επίθεση του ΟΣΦΠ θα τελειώσει με άστοχο σουτ του Πάσπαλι και θα βρει παίκτες και οπαδούς της Limoges να πανηγυρίζουν έξαλλα την πρόκριση, τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι ήταν απαρηγόρητοι από τον τρόπο που έχασαν να βρεθούν για 1η φορά στο Final 4 της διοργάνωσης.

Κορυφαίοι για τους ερυθρόλευκους ήταν ο Πάσπαλι, ο οποίος πέτυχε 13 πόντους, ο Γ. Μπέρι ο οποίος πέτυχε 15 πόντους ενώ μάζεψε 8 ριμπάουντ και ο Τάρλατς με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ. Κορυφαίοι για τη γαλλική ομάδα ο Μ. Γιάνγκ ο οποίος πέτυχε 30 πόντους και ο Τ. Μπιλμπά με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ μαχητικός στη συγκεκριμένη σειρά play off απέναντι σε μία πολύ σκληρή, αθλητική και εξίσου μαχητική ομάδα όπως η Limoges. Ήταν μία σειρά κλειστών παιχνιδιών που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Οι Γάλλοι ήταν πιο εύστοχοι σε σουτ μέσης και μακρινής απόστασης και με κύριο όπλο την πολύ σκληρή άμυνα και την κυριαρχία τους στα ριμπάουντ κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση και τελικά να κατακτήσουν το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η τριπλέτα Γιάνγκ-Ζντοβτς-Μπιλμπά αποτέλεσε τις κύριες επιθετικές αιχμές τους. Οι ερυθρόλευκοι ήταν πιο αποτελεσματικοί από το ζωγραφιστό και αν κατάφερναν να βρουν μία επιπλέον επιθετική αιχμή, εκτός από την τριπλέτα Πάσπαλι- Μπέρι- Τάρλατς, θα ήταν αυτοί που θα κατάφερναν να προκριθούν.

H πορεία του Ολυμπιακού τη σεζόν 1992-1993 αποτέλεσε την απαρχή μεγάλων επιτυχιών και καθιέρωση της ομάδας στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα Ελλάδας νικώντας στους τελικούς 3-1 στα παιχνίδια τον Παναθηναϊκό ενώ την επόμενη διετία κατάφερε να βρεθεί 2 φορές σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Ερυθρόλευκος Λαός

Η Πανδημία είναι μια σπάνια, δυσάρεστη κατάσταση που έτυχε να ζήσει η […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x