EuroBall Issue #4

RPG Team

by Red Emerald

Και τι δεν έχουμε στο σημερινό EuroBall (EL, BCL και Europe Cup). Ευτυχώς που έχει μόνο 24 ώρες η ημέρα, γιατί ακόμα θα έγραφε ο Manolo77! Βέβαια, είναι λίγο οξύμωρο ότι ενώ η πανδημία καθορίζει τις ζωές μας, εμείς ασχολούμαστε με όσα γίνονται μέσα στα γήπεδα… Πολλές φορές το σκέφτομαι και καταλήγω ότι ίσως απλά και να είναι ο δικός μας αμυντικός μηχανισμός απέναντι στην θλιβερή περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Άρνηση της πραγματικότητας; Μπορεί. Σε κάθε περίπτωση το κάνουμε ακόμα με μεγάλη διάθεση. Ίσως γιατί η παρέα του RPG είναι μια από τις καλύτερες διεξόδους, ίσως γιατί το μπάσκετ είναι η μεγάλη μας καψούρα.. το καταφύγιο στην τρέλα της καθημερινότητας.

Παιρνόντας στο αγωνιστικό κομμάτι – η Euroleague συνεχίστηκε με την Barcelona να στρογγυλοκάθεται στην κορυφή μετά και την εύκολη νίκη της στο Βελιγράδι επί του Αστέρα. Η Zenit πέτυχε μια signature win απέναντι στην Efes και με αυτή την εικόνα θα είναι πραγματική έκπληξη αν δεν είναι στα Play Off. Η Maccabi καθοδηγούμενη από τον Dorsey (30pts) κέρδισε την Real Madrid και βρίσκεται πλέον στο μεταίχμιο να μπει γερά στην διεκδίκηση θέσης στην 8αδα. Η Milano διέλυσε την Bayern αν περισσότερο απασχόλησαν τα όσα έγιναν στην συνέντευξη τύπου και λιγότερο μέσα στο γήπεδο. Η ASVEL, που την είδαμε τόσο πολύ τις τελευταίες 10 ημέρες, κέρδισε εμφατικά την Valencia με το αστέρι του D. Howard (17pts) να λάμπει για ακόμα ένα παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε νίκη γοήτρου απέναντι στην αποδεκατισμένη Khimki δίνοντας την ευκαιρία στον Μήτογλου να αναδειχθεί MVP της αγωνιστικής. Ο Ολυμπιακός αυτοκτόνησε απέναντι στην Zalgiris με ένα μοναδικό τρόπο που θα μνημονεύεται για καιρό. Ενώ η Baskonia κατόρθωσε να χάσει 3ο σερί παιχνίδι και να χαλάσει την όποια καλή εικόνα είχαν κάποιοι για αυτήν μέχρι σήμερα. Τέλος, το ματς της αγωνιστικής έγινε στην Μόσχα, εκεί όπου η Fenerbahce (που με την προσθήκη Guduric είναι άλλη ομάδα και έχει πλέον 6 συνεχόμενες νίκες) πέρασε έστω και δύσκολα σε ένα ματς υψηλής έντασης από την CSKA και θα διεκδικήσει και φέτος με αξιώσεις ότι της αναλογεί. Αλλά ας ξεκινήσουμε από το παιχνίδι της αγωνιστικής.

Το ματς της αγωνιστικής: CSKA Moscow – Fenerbahce (83-89)

O Nando De Colo έπαιξε για πρώτη φορά από το 2019 που αποχώρησε από την CSKA  κόντρα στην πρώην ομάδα του. Μπορεί οι ιθύνοντες της CKSA να τον βράβευσαν πριν το ματς όμως αυτός δεν συγκινήθηκε καθόλου και “ανταπέδωσε” πραγματοποίωντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση (ιστορικά 2η καλύτερη του στην EL) (22pts, 6/6 2FG, 2/3 3FG, 4/4 FT, 2rebs, 9ast, 4stl, Pir 38!!). Παρόλα αυτά ο παίκτης που ήταν κομβικός για να κλειδώσουν οι παίκτες του I. Kokoskov την νίκη ήταν ο J. Vesely, ιδιαίτερα στην crunch time και με το σκορ ισόπαλο (78-78). Εκεί ο Τσέχος σκόραρε 2 βολές και μπλόκαρε προσπάθεια για 3π. από τον M. James. Σημαντική η προσφορά για τους Τούρκους από J. Eddie (17pts), D. Pierre (10pts). Για την ομάδα του coach Ιτούδη ο Shengelia (18pts) προσπάθησε περισσότερο ενώ Strelnieks, Milutinov και Hackett έδωσαν τους ίδιους πόντους (12pts) όμως με τον Clyburn εκτός roster και με τον φυσικό ηγέτη των Ρώσων, Μ.James, κατώτερο των περιστάσεων (μάλιστα ο James κατηγορήθηκε μετά το ματς για νέα πειθαρχικά παραπτώματα) οι Ρώσοι τελικά δεν είναι ανίκητοι. Το αποτέλεσμα αυτό πιθανότατα καθορίζει το 1-2 στην τελική κατάταξη και βάζει την Fenerbahce σε τροχιά πρόκρισης.

MVP της αγωνιστικής


Crvena Zvezda – Barcelona (60-72)

Η Barcelona είχε τον έλεγχο του αγώνα, από την αρχή μέχρι το τέλος του, βασιζόμενη σε μια από τις καλύτερες αμυντικές προσπάθειες της αυτή τη σεζόν. Και φυσιολογικά επικράτησε της Crvena Zvezda στο Βελιγράδι με (60-72) την Παρασκευή το βράδυ. Αυτή ήταν η 4η συνεχόμενη νίκη για τους Καταλανούς που τους οδήγησε στο (15-6) καλύτερο ρεκορ στο πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή η Zvezda βρίσκεται στο (7-14) και μένει αρκετά μακριά από την 8αδα (-4 νίκες). Η Barcelona σε μόλις 6 λεπτά είχε διψήφιο προβάδισμα, και παρότι η Zvezda έφτασε στο -3 χάρη στους Walden και Dobric στο ημίχρονο η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανής. Φυσιολογικά, όταν η διαφορά ποιότητας βγήκε στο γήπεδο η Barca έτρεξε ένα 2-17 και έφτασε και μέχρι 21 πόντους την διαφορά για μια πραγματικά εύκολη νίκη. Οι Higgins (14pts), Oriola (12pts και 7rebs), Smits (11pts), και Calathes (10pts και 5ast) διεκρίθησαν για την ομάδα του coach Jasikevicious, ενώ για τους ηττημένους o Dobric ήταν ο μόνος παίκτης με διψήφιο αριθμό πόντων. Ήταν ένα εύκολο βράδυ για τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας. Αν όμως θέλετε να κρατήσετε κάτι από αυτό τον αγώνα είναι η αμυντική εμφάνιση των φιλοξενούμενων. Η Barcelona έπνιξε τον επιθετικό παιχνίδι των Σέρβων του coach Radojic και κράτησε την Zvezda στο 43% στο δίποντο και μόλις το 27% στο 3π.

Zenit St Petersburg – Anadolu Efes (85-78)

Η Zenit (13-6) δικαιολόγησε για ακόμα ένα βράδυ το τίτλο της ομάδας έκπληξης για την φετινή Euroleague. Οι Ρώσοι του coach Pasqual στάθηκαν απέναντι στην Efes (11-10) με τον αέρα της μεγάλης ομάδας! Ήταν μπροστά στο σκορ σχεδόν σε όλο το παιχνίδι, διαχειρίστηκαν το μεγάλο come back των Τούρκων και κέρδισαν με +7π (85-78) ουσία και εντυπώσεις στην Sibur Arena. Πλέον με 2/2 απέναντι στην Efes μπορούν όχι μόνο να περηφανεύονται για σημαντικό επίτευγμα αλλά και να ονειρεύονται θέση στην 4αδα και πλεονέκτημα έδρας για τα Play Off. Με επτά παίκτες να σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων, η Zenit κατέγραψε την πέμπτη νίκη της στα έξι τελευταία παιχνίδια. Η Zenit πήρε τον έλεγχο του αγώνα και προηγήθηκε με διψήφια διαφορά στην 1η περίοδο, προτού αρχίσει να βρέχει τρίποντα (αφού πέτυχε 6! στην 2η περίοδο) για να εκτοξεύσει την διαφορά στους +23 πόντους (ημίχρονο 53-31). Όμως η Efes αντέδρασε στην 3η και έτρεξε σπουδαίο come back, με τον Micic να θυμίζει Micic vs Olympiacos mode (23pts, 5rebs, 4ast και 7 κερδισμένα foul) και γρήγορα μάζεψε την διαφορά στο (59-53). Οι φιλοξενούμενοι όμως δεν θα μείωναν ποτέ κάτω από τους 5 πόντους την διαφορά στον υπόλοιπο αγώνα. Η επιθετική πολυφωνία των Ρώσων καταγράφεται στην 7αδα των πρώτων σκόρερ της, Thomas (14pts), Gudaitis (double double 11pts, 10rebs), Pangos, Hollins (13pts), Zubkov (12pts), Ponitka, Baron (10pts). Η εκπληκτική πορεία της Zenit πρέπει να πιστωθεί στην δουλειά και την διαχείριση του Pasqual που έφυγε με άσχημο τρόπο από την Ελλάδα και τον Παναθηναικό. Για την Efes o Micic προσπάθησε να το γυρίσει ενώ και οι Larkin (20pts), Dunston (10pts, 9rebs), Singleton (10pts) ήταν θετικοί όμως δεν έφταναν. O Simon ήταν εκτός ρυθμού του αγώνα ενώ ο νέο αποκτηθείς Musa αγωνίστηκε μόλις 1:40”.

Panathinaikos – Khimki Moscow (94-78)

Ο Παναθηναϊκός υπό τις οδηγίες πλέον του coach Kattash επικράτησε με (94-78), σε μια νίκη μάλλον γοήτρου απέναντι στην αποδεκατισμένη Khimki (η απώλεια του Shved είναι σημείο αναφοράς για την Khimki). Με την νίκη αυτή οι πράσινοι βρίσκονται στην 15η θέση της βαθμολογίας (7-13). Ο Μήτογλου (MVP της αγωνιστικής) πέτυχε ρεκόρ καριέρας (29pts) ενώ και o Nedovic υπήρξε καθοριστικός για την οικονομία του αγώνα (21pts και 5 ast). To κλειδί της νίκης ήταν ότι ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στην μάχη των rebounds με 40 έναντι μόλις 23 για την Khimki. Χαρακτηριστικά, τα 21 επιθετικά έδωσαν σε 35 πόντους δεύτερης ευκαιρίας στους πράσινους και μόλις 11 για την Ρώσους.

Οι Mickey (25pts και 7rebs), McCollum (17pts, 6ast, 4stl), Zaytsev και Bertans (10pts), υπό τις οδηγίες του νέου τους προπονητή coach Maltsev, έκαναν ότι περισσότερο μπορούσαν για την Khimki. Όμως η ψυχολογία τους μετά την απομάκρυνση του Kurtynaitis και οι πολλές απουσίες απλά διεύρυναν το σερί των συνεχόμενων ηττων στις 13!! και χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο το ρεκόρ τους (2-19).

Maccabi Tel Aviv – Real Madrid (86-84)

Με τον Dorsey σε φοβερό βράδυ (30pts και career high), να πετυχαίνει μάλιστα 5 πόντους στο τελευταίο λεπτό, η Maccabi κέρδισε την Real Madrid (86-84). Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη νίκη για την ομάδα του Σφαιρόπουλου εντός έδρας. Οι Ισραηλινοί (10-11) ετοιμάζονται πλέον για την μεγάλη τους αντεπίθεση. Εκτός του Dorsey, που σε κάνει ώρες ώρες να απορείς πως δεν βρίσκεται σε ελληνική ομάδα, ο άλλος παλιός μας γνώριμος από την παρουσία του στον Ολυμπιακό, Hunter (11pts) και ο Wilbekin (9pts, 8 ast), με πέρασμα από την ΑΕΚ, ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της νίκης των Μακαβαίων. Από τους Μαδριλένους ξεχώρισαν οι Thompkins (20pts) και 4/8 τρίποντα, Tavares (15pts) Abalde (13pts, 7ast). H Real Madrid ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι αλλά, από το 12’ και έπειτα, η Maccabi έκλεισε την διαφορά και μετά από ένα τρομερό 2o ημίχρονο βρέθηκε μπροστά στο σκορ. Η Real θα μπορούσε να ισοφαρίσει στο τέλος αλλά παραδόξως ο Carroll αντί να πετύχει ακόμα ένα νικητήριο σουτ οδηγήθηκε σε λάθος (συμβαίνουν και αυτά…). Παρότι το παιχνίδι κρίθηκε στο τελευταίο σουτ, η Real Madrid είχε συνολικά υψηλότερο PIR από τη Maccabi, (90 vs 96). Ενδεχομένως και η διαφορά των +2π υπέρ των Ισραηλινών να κρίθηκε από τα 2 επιπλέον επιθετικά rebound (οι λεπτομέρειες μετράνε σε αυτό το επίπεδο περισσότερο από όσο κάποιοι νομίζουν). Σε κάθε περίπτωση ήταν μια σημαντική νίκη για τον coach Σφαιρόπουλο και όχι μια οδυνηρή ήττα για τον Laso που, μπορεί να ισοβαθμεί με Armani (13-8) όμως, η συνολική εικόνα της ομάδας του είναι πολύ καλύτερη.

Armani Milan – FC Bayern Munich (75-51)

Η Armani Milano πήρε μια εύκολη και συμβολική νίκη με (75-51) απέναντι στην FC Bayern Munich το βράδυ της Πέμπτης στο Mediolanum Forum. Το Μιλάνο έχει σερί 4 συνεχόμενων νικών βρίσκεται στο (13-7) και κάνει σχεδόν statement ότι φέτος θα είναι στα Play Off. Η Bayern από την άλλη έχασε, όμως παραμένει με καλό ρεκόρ (12-9) και κράτησε την έκτη θέση. Αντικειμενικά, θα πρέπει συνολικά να νιώθει ικανοποιημένη με την πορεία της στην διοργάνωση. Σε ότι αφορά το αγωνιστικό, η ομάδα του Ettore Messina άνοιξε το παιχνίδι με ένα 16-2 και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Το bullying που άσκησαν αμυντικά στους Γερμανούς και τα όσα ακολούθησαν στην παρολίγον επεισοδιακή συνέντευξη τύπου μεταξύ των 2 Ιταλών προπονητών δείχνει ότι υπάρχει beef μεταξύ τους. Οι οικοδεσπότες δημιούργησαν, μέσα από την προσπάθεια τους στην άμυνα, προβάδισμα 22 πόντων στο ημίχρονο που διογκώθηκε στους 29!! στην 3η περίοδο. Ο Rodriguez (14pts) και ο Punter (12pts) τράβηξαν επιθετικά το σκορ για την Armani, ενώ οι Moraschini (11pts), LeDay (10pts, 8rebs) ήταν από κοντά σε απόδοση και έδωσαν εύκολους πόντους. Ο μόνος που διεσώθη σε αυτή την 2η συνεχόμενη ήττα της ομάδας του Α.Trinkieri ήταν ο, συνήθης υπόπτος φέτος, J. Reynolds (12pts)

Στα υπόλοιπα αποτελέσματα:

ASVEL Villeurbanne – Valencia Basket (90-77)

H ASVEL μας έδειξε στα 2 ματς με τον Ολυμπιακό ότι έχει το υλικό και κυρίως την αθλητικότητα να βρεθεί πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Απέναντι στην πολύ ισχυρή φέτος Valencia o Howard συνέχισε τις καλές εμφανίσεις και αυτή την εβδομάδα (17pts) ενώ Jabusele (12pts), Walton Jr. και Lighty σημείωσαν από (10pts). Για τους Ισπανούς Kalinic (18pts), Williams (11pts) και Τobey (9pts και 9rebs) ήταν οι πιο αποτελεσματικοί. Εν τέλει όμως, no Dubljevic no party για τους Βαλενσιάνους.

Baskonia – Alba Berlin (77-84)

Η ALBA Berlin όχι μόνο βρήκε κάποιον να κερδίσει αλλά έσπασε ένα άσχημο σερί τριών αγώνων με την νίκη της στην Buesa Arena. Η ALBA είναι πλέον στο (8-13) στην κατάταξη, ενώ η Baskonia έπεσε στο (9-12).

Zalgiris – Olympiacos (81-79)

Για το παιχνίδι έχουν ειπωθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε <ΕΔΩ> Αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και μελετήστε το πόνημα του Navaho!

Η επόμενη αγωνιστική:

by Manolo77

Ο πρώτος μήνας του 2021 μας αφήνει σιγά, σιγά και πλέον όλες οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λίγο πριν την τελική ευθεία. Την προηγούμενη εβδομάδα επικεντρωθήκαμε στην πρεμιέρα του Top 16 του Eurocup, ενώ θα δούμε, σε αυτήν την ενότητα, τι έγινε στην τελευταία αγωνιστική του BCL στους ομίλους Α – Δ, καθώς και μια mini ανασκόπηση του FIBA Eurocup, το οποίο θα διεξαχθεί με νέο format, σε bubbles, με μονούς αγώνες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης!

Ξεκινώντας από το BCL, θα θυμάστε ότι στο τελευταίο επεισόδιο που ασχοληθήκαμε με αυτό, είχαμε παρουσιάσει τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής και τα πιθανά φαβορί για την είσοδο στα Ρ/Ο. Ας δούμε, λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση της RS για τους 4 πρώτους ομίλους τι έγινε σε αυτούς, τι περιμένουμε στους υπόλοιπους και ποιες ομάδες εξασφάλισαν ήδη τα εισιτήρια για τη φάση των 16.

Απαραίτητη υποσημείωση, πριν προχωρήσουμε, ότι φέτος το σύστημα διεξαγωγής στα Ρ/Ο έχει αλλάξει και δεν υπάρχουν οι καθιερωμένοι best of 3 αγώνες, αλλά οι 16 μονομάχοι θα σχηματίσουν 4 νέους ομίλους των 4 ομάδων, από τους οποίους οι δύο πρώτοι θα προκριθούν στο final 8.

Α ΟΜΙΛΟΣ

Τα προγνωστικά σε αυτό τον όμιλο επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι Bakken Bears, παρά τη νίκη τους επί της αδιάφορης Tenerife, με 96 – 78, με τον QJ Peterson, για ακόμη μια φορά να είναι απολαυστικός, με 18 pts και 8 ast, δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση. Την ίδια ώρα στην Κων/πολη, η Sassari επικρατούσε της, απογοητευτικής φέτος, Galatasaray  (81-92) κι έτσι έγινε εκείνη η 2η ομάδα από αυτόν τον όμιλο, πίσω από την Tenerife, η οποία θα συνεχίσει στη διοργάνωση. Τα φαβορί δικαίωσαν τον τίτλο τους, ωστόσο η εκπρόσωπος από τη Δανία μπορεί να νιώθει «αδικημένη», καθώς πολύ πιθανόν, αν βρισκόταν σε κάποιο άλλο group, χαμηλότερης δυναμικότητας, να είχε πανηγυρίσει! Πάντως έδειξε την κουλτούρα της, σε post της στο twitter, όπου χιουμοριστικά ζητούσε wild card, αλλά ταυτόχρονα ευχόταν καλή επιτυχία για τη συνέχεια, στις δύο ομάδες που την απέκλεισαν.

Β ΟΜΙΛΟΣ

Αντίθετα, σε αυτόν τον όμιλο είχαμε ολική ανατροπή, με την Tofas Bursa να πραγματοποιεί ένα εκπληκτικό ντεμαράζ και με δύο εκτός έδρας νίκες επί των πρωτοπόρων, μέχρι πρότινος, Dijon και Nymburk, όχι μόνο πήρε την πρόκριση, αλλά στην τριπλή ισοβαθμία κατέκτησε και την πρωτιά! Μεγάλος πρωταγωνιστής και στους δύο αγώνες ο Devaughn Akoon-Purcell με 15 και 23 pts αντίστοιχα, ενώ στον «τελικό» απέναντι στη Nymburk, βγήκαν μπροστά ο νεοαποκτηθέντας Zubcic με 27 pts και ο Christon με 19. Τη 2η θέση πήρε η ομάδα από την Τσεχία, που για ακόμη μια σεζόν θα είναι στα Ρ/Ο, ενώ αντίθετα η Dijon, που έφθασε ως τα ημιτελικά του final 8 της περσινής σεζόν, δεν τα κατάφερε, πληρώνοντας το πολύ άσχημο φινάλε της.+

Γ ΟΜΙΛΟΣ

Στον όμιλο της απόλυτης ισορροπίας, με τις 4 ομάδες να διεκδικούν μέχρι τέλους τα δύο εισιτήρια για τους 16, δεν είχαμε δράματα τελικά! Η ΑΕΚ με μπροστάρη τον … αειθαλή Keith Langford των 32 pts και άξιους συμπαραστάτες τους Yannick Moreira (21 pts) και Matt Lojeski (17 pts) επικράτησε στη Λευκορωσία της Tsmoki Minsk και κατέλαβε τη 2η θέση, πίσω από τη Hapoel Holon. Η ομάδα του Στέφανου Δέδα πέρασε σα «σίφουνας» από την έδρα της Cholet (71-89) και προκρίθηκε στους 16 με στυλ και άνεση!

Δ ΟΜΙΛΟΣ

Σε αυτό τον όμιλο η Zaragoza είχε εξασφαλίσει την πρόκριση και ο τελευταίος αγώνας της απέναντι στην Πολωνική Start Lublin (94 – 82 υπέρ των Ισπανών) ήταν τυπικής διαδικασίας. Όλο το ενδιαφέρον στρεφόταν στη μάχη για τη 2η θέση ανάμεσα σε Nizhny και Szombathely! Σε ένα «κλειστό» παιχνίδι που δικαιολόγησε τον τίτλο του, με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ, στη μεγαλύτερη διάρκεια του, η Nizhny κατάφερε να πάρει τη νίκη (73-68) και μαζί την πρόκριση. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Artyom Komolov με 21 pts, με βοήθειες από τους Petrasek και Shepherd (13 pts έκαστος).

ΟΜΙΛΟΙ Ε – Η

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η RS και για τους υπόλοιπους 4 ομίλους. Σε παλαιότερο EuroBall είχαμε δει αναλυτικά τα σενάρια και ποιες ομάδες έχουν ήδη εξασφαλίσει ή είναι πιο κοντά στην πρόκριση. Στον 8ο όμιλο, δύο από τα καλύτερα σύνολα του θεσμού, έχουν ήδη πάρει θέση στη φάση των 16 και η πρωτιά θα κριθεί στο μεταξύ τους αγώνα. Brindisi εναντίον Burgos την Τετάρτη, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναμέτρηση, που δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Στον 6ο όμιλο η Bamberg έχει επίσης εξασφαλίσει την πρόκριση, την ίδια ώρα που η Fortitudo Bologna δεν μπορεί να αποφύγει την τελευταία θέση. «Όλα τα λεφτά» είναι η αναμέτρηση μεταξύ του φαβορί Pinar Karsiyaka και της Bilbao στη Σμύρνη. Οι γηπεδούχοι βολεύονται εκτός από νίκη και με ήττα μέχρι 9 πόντους, οπότε η αποστολή των Βάσκων, που βρίσκονται σε μέτρια αγωνιστική κατάσταση, θα είναι πολύ δύσκολη!

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στον 5ο όμιλο, με ελληνικό ενδιαφέρον. Η Strasbourg ήδη σκέφτεται την κλήρωση για την επόμενη φάση, ενώ η L. Rytas κάνει πλέον τα πλάνα της για το λιθουανικό πρωτάθλημα, χωρίς όμως το γνωστό μας Donaldas Kayris, ο οποίος αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο, το παιχνίδι στη Λετονία μεταξύ της τοπικής Riga και του Περιστερίου είναι «αίμα και άμμος»! Το σύνολο του Αργύρη Πεδουλάκη θέλει νίκη με 4 πόντους και πάνω για να πανηγυρίσει την πρόκριση, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι η Riga εκείνη που θα πάρει το 2ο εισιτήριο. Αναμένεται συναρπαστικό παιχνίδι για γερά νεύρα.

Τέλος και στον 7ο όμιλο, έχουμε μια ομάδα με δεδομένη παρουσία στους 16 (Turk Telekom) και περιμένουμε την τελευταία αγωνιστική να δούμε ποια θα την ακολουθήσει. Η Hapoel Jerusalem πέταξε στο προηγούμενο παιχνίδι της μια διψήφια διαφορά, γνωρίζοντας σκληρή εντός έδρας ήττα (77-78) από τους Τούρκους (οι οποίοι είχαν σε μεγάλη βραδιά τον Dekker με 4/8 τρίπόντα) και πλέον την τελευταία αγωνιστική θέλει συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προκριθεί. Με τον Dainius Adomaitis στον πάγκο, μετά από την αποχώρηση του Kattash για τον ΠΑΟ, θα πρέπει να επικρατήσει εκτός έδρας της Limoges και την ίδια ώρα η Igokea (νέα ομάδα του Steven Gray) να ηττηθεί από την αδιάφορη TT.

 

FIBA EUROPE CUP

Θα κλείσουμε το σημερινό EuroBall με ένα μικρό preview για αυτή τη minor και αρκετά … cult διοργάνωση της FIBA, η οποία προσφέρεται μόνο για σκληροπυρηνικούς! Και εδώ θα υπάρχει ελληνική παρουσία, με τον Ηρακλή, μάλιστα, να είναι από τα φαβορί του θεσμού, σε θεωρητικό επίπεδο.

Να αναφέρουμε ότι στο FIBA EUROPE CUP θα συμμετάσχουν 24 ομάδες, από πρωταθλήματα χαμηλότερης δυναμικότητας κυρίως, χωρισμένες σε 6 ομίλους. Η FIBA στην προσπάθεια της να μειώσει τα ταξίδια, λόγω κορωνοϊού, επέλεξε φέτος τα παιχνίδια της Regular Season να γίνουν σε διαφορετικά γήπεδα ανά την Ευρώπη, μια εξέλιξη η οποία σίγουρα ευνοεί και τις ομάδες που, κακά τα ψέματα, θα ελαττώσουν και τα έξοδα τους (σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να κάνουν 3 ταξίδια στη φάση των ομίλων).

Οι αγώνες για τον πρώτο γύρο θα γίνουν μέσα σε 4 ημέρες και είναι κρίμα που συμπίπτουν με διπλή εβδομάδα στην Euroleague και το ενδιαφέρον θα είναι ελαττωμένο. Μέχρι πέρυσι τα παιχνίδια της διοργάνωσης μεταδίδονταν ελεύθερα από το κανάλι της FIBA στο Youtube και μένει να δούμε αν θα συμβεί το ίδιο και φέτος, για να μπορέσουμε να ρίξουμε κάποιες «κλεφτές ματιές»!

Έτσι, λοιπόν, οι αναμετρήσεις για τον 1ο και 6ο όμιλο θα γίνουν σε ολλανδικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Hertogenbosch, έδρα της πάλαι ποτέ αντιπάλου του Άρη, Den Bosch. Να πούμε ότι προκρίνονται de facto οι δύο πρώτοι από το κάθε group και οι 4 καλύτεροι τρίτοι.

Στον 1ο όμιλο έχουμε δύο από τα φαβορί, τον Ηρακλή και την Ιταλική Reggio Emilia των … γνωστών και μη εξαιρετέων Koponen και Elegar, να φαντάζουν ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους τους, την ουγγρική Kormend και τη βελγική Mons. Η ιταλική ομάδα υποχώρησε το τελευταίο διάστημα στην 11η θέση (6-9) στη Legabasket και, στην προσπάθεια της για ανάκαμψη, υπέγραψε το Φινλανδό sharpshooter. Παρόλα αυτά, μαζί με το Γηραιό (που και αυτός έχει αλλαγές, με νέο προπονητή) δε βλέπω με ποιον τρόπο θα χάσουν το 1 – 2 στο group.

Αντίθετα, στον 6ο όμιλο, τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα. Η Donar από το Groningen, που έφθασε μια ανάσα από την πρόκριση στους ομίλους του BCL, ενισχυμένη με τον Κροάτη πρώην NBAer Damjan Rudez, είναι μαζί με την τοπική Den Bosch οι δυο ομάδες, που θα δώσουν σκληρή μάχη με τη ρωσική Parma Perm (που εμφανίζεται αποδυναμωμένη μετά την αποχώρηση του Robert Johnson για την τουρκική Fethiye), για τις δύο πρώτες θέσεις. Αυτόν τον όμιλο συμπληρώνει η Borisfen από τη Λευκορωσία και πραγματικά μη ζητάτε παραπάνω λεπτομέρειες για αυτό τον παντελώς άγνωστο σύλλογο, για όλα υπάρχει και ένα όριο!!!

Ο 3ος και 5ος όμιλος διεξάγονται στο Wloclawek της Πολωνίας. Η τοπική Anwil εμφανώς πεσμένη φέτος, έχει προχωρήσει και εκείνη σε αλλαγές (αποχώρησε ο McKenzie Moore και επέστρεψε ο Shawn Jones), ωστόσο εκμεταλλευόμενη και τον παράγοντα – έδρα φαντάζει ικανή να πάρει την πρόκριση. Και εδώ, όμως, θα υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός, κυρίως από την ουκρανική Dnipro, όπου ξεχωρίζουν οι Jared Terrell και Pooh Jeter, καθώς και ο Slava Kravtsov. Σε καλή μοίρα μοιάζει να είναι και η ελβετική Fribourg, που στη μέρα της είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ οι London Lions αποχώρησαν από την διοργάνωση ελέω Covid-19.

Στον άλλο όμιλο της Πολωνίας, έχουμε μια ομάδα ξεκάθαρο – φαβορί, την Ironi Nes Ziona, η οποία στα μάτια μου δείχνει ότι μπορεί να χτυπήσει ακόμη και το τρόπαιο! Παρά την απώλεια του Kwan Cheatham, ο οποίος συνεχίζει στη Fuenlabrada, ενισχύθηκε με τον πολύ ταλαντούχο swingman Wayne Selden Jr., ο οποίος μαζί με τους Patrick Miller, Braian Angola (το πέρασμα του από την Partizan δε στέφθηκε με επιτυχία) και τον ντόπιο ψηλό, Nimrod Levi, εγγυώνται μια επιτυχημένη παρουσία στο θεσμό! Για τις υπόλοιπες δύο θέσεις φαίνεται ότι η πορτογαλική Sporting μπορεί να κάνει την έκπληξη, ενώ άγνωστο παραμένει σε τι κατάσταση θα βρεθούν η πολωνική Stal Ostrow και η ουγγρική Szolnoki.

Ο 2ος όμιλος, που διεξάγεται στη Βουλγαρία, στην πόλη Samokov, κοντά στην πρωτεύουσα Σόφια, είναι μάλλον … αυτός της ελπίδας και ο πιο αδύναμος! Η τοπική Rilski Sportist, που είναι η φετινή έκπληξη στο βουλγαρικό πρωτάθλημα (1η με ρεκόρ 12 – 1) και αμφισβητεί ευθέως την πρωτοκαθεδρία των Balkan, Beroe και Lukoil, έχει επενδύσει φέτος σε ξένους παίκτες όπως ο Brandon Brown και μαζί με ένα ισχυρό κορμό γηγενών παικτών μοιάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο. Οι ουκρανικές Kyiv και Prometey (χωρίς το αστέρι της Marquise Reed που μετακόμισε στη Nanterre) θα κονταροχτυπηθούν για τη 2η θέση, ενώ δεν πρέπει να ξεγράφουμε και την Kapfenberg από την Αυστρία!

Κλείνουμε με τον 4ο όμιλο της Κων/πολης, όπου δεσπόζει η Besiktas με πρωταγωνιστή τον James Blacmon Jr. και το νέο μεγάλο ταλέντο του τουρκικού (και όχι μόνο) μπάσκετ, που ακούσει στο όνομα Alperen Sengun! Καλές πιθανότητες για πρόκριση έχει η βουλγαρική Balkan με δύο πολύ καλούς rookie Αμερικάνους, κατευθείαν από το NCAA, τον guard Davonta Jordan και το center Tajuan Agee. Τον όμιλο συμπληρώνουν οι Oradea και Sibiu από τη Ρουμανία, σε άλλον ένα εμφύλιο της φάσης των ομίλων του FIBA Eurocup.

Αυτή, λοιπόν, ήταν η ανασκόπηση και της 4ης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης υπό τη σκέπη της FIBA. Όσο και αν μοιάζει κάπως αντιεμπορική, τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει ομάδες όπως η Sassari από τις τάξεις της (κατέκτησε τον τίτλο το 2019) και παίκτες που είναι … υλικό RPG Radar, όπως ο Mikael Hopkins, ο οποίος φέτος αγωνίζεται στο Eurocup με την Cedevita και ο Reid Travis, ο οποίος έχει ξενιτευθεί στην Ιαπωνία και ήταν στην περσινή σοδειά που είχαμε εξετάσει.

Πάντως, πέρα από το «παικτικό» ενδιαφέρον, το FIBA EUROPE CUP προσφέρεται και για παρακολούθηση ομάδων από Lower tier λίγκες, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες για αυτές. Εξάλλου μιλάμε για ένα θεσμό εκπλήξεων, που κρατάει πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον και ειδικά φέτος με το νέο format (όλες οι επόμενες φάσεις θα γίνουν σε μορφή νοκ άουτ αγώνων σε διάφορες τοποθεσίες – φούσκες το Μάρτιο και τον Απρίλιο), κάτι τέτοιο είναι δεδομένο!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Film (a) Noir – Kiss me deadly

Ξενέρωμα, θυμός, απογοήτευση. Αυτή η σειρά συναισθημάτων ακολούθησε τον αγώνα με τη […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x