Στο κυνήγι της βελτίωσης

p3nnyhardaway

Πολύ σημαντική νίκη με 88-105 πέτυχε ο Ολυμπιακός απέναντι στην Khimki στη Μόσχα και με αυτό το αποτέλεσμα σταμάτησε το αρνητικό σερί των 3 ηττών και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το 2020.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τους ΣλούκαJenkinsHarrisonΠρίντεζηEllis, με τον Μπαρτζώκα να βάζει από την πρώτη κατοχή τον Jenkins πάνω στον Shved με σαφή οδηγία να μην τον αφήσει να ανασάνει. Οι ομάδες ήταν νευρικές στην αρχή, με τον Shved να ψάχνει εναγωνίως να σκοράρει χωρίς επιτυχία ενώ και ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να βρεί ρυθμό με τον Πρίντεζη να δίνει τελικά επιθετικές ανάσες με 2 τρίποντα εκμεταλλευόμενος τη ραθυμία του συμπαθή Monia να κλείσει πάνω του (σκορ 4-8).

Στην επίθεσή μας ο Σλούκας ήταν το βασικό κέντρο λήψης αποφάσεων, όμως ο Μπαρτζώκας έδωσε στην αρχή αρκετή ελευθερία και στον Harrison να τρέξει pick ‘n’ roll δράσεις σε ρόλο δεύτερου χειριστή στον οποίον ανταποκρίθηκε συμπαθητικά. Εδώ να πούμε ότι μας έχει στοιχίσει φέτος η απουσία πραγματικών χειριστών καθώς ουσιαστικά μόνο ο Σλούκας και ο Σπανούλης είναι τέτοιοι, κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας για την επίθεσή μας να βελτιωθεί ο Harrison στο παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια. Στην Galatasaray έτρεχε τέτοιες δράσεις όμως η μετάβαση στο υψηλότερο επίπεδο είναι πάντα δύσκολη.

Παρακάτω λοιπόν βλέπουμε δύο τρίποντα από Σλούκα και Harrison (διαβάζει υπομονετικά το re-screen) μετά από pick ‘n’ roll. Και στα δύο τιμωρούμε την παθητική flat άμυνα από τον Mickey της Khimki.

Και μία πανομοιότυπη φάση στην οποία το παθητικό drop του Booker στο screen στη μπάλα είναι βούτυρο στο ψωμί του Σλούκα, ενός εκ των ελίτ δημιουργών στην Ευρώπη.

Και ενώ στην επίθεση έβγαιναν οι φάσεις στην άμυνα άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα ειδικά από τη στιγμή που ο Jenkins πέρασε στον πάγκο. Στην παρακάτω φάση βλέπουμε την κακή αντίδραση του Harrison ο οποίος δεν κρατάει σωστή απόσταση από τον παίχτη της αδύνατης πλευράς στην εξέλιξη της φάσης, καθώς αρχικά προφανώς η εντολή είναι να παίξουμε κάτι σαν box and 1 άμυνα με τους παίκτες μας να στήνονται σε τετράγωνο περιμένοντας τον Shved ώστε να προστατέψουν σε πρώτη φάση το ζωγραφιστό από lay up ή πάσα στον Booker. Η κακή closeout άμυνα επιτρέπει το ελεύθερο σουτ από τη γωνία.

Αντίστοιχα 2 κακές αντιδράσεις της άμυνάς μας, ο Mckissic δίνει πάρα πολύ εύκολα την αλλαγή στο screen στη μπάλα και έτσι η Khimki εκμεταλλεύεται το mismatch χαμηλά ώστε να βρεί αφενός ελεύθερο σουτ και αφετέρου lay up.

Η πρώτη περίοδος έκλεισε στο 23-26 με το Σλούκα να έχει ήδη 10 πόντους. Στη δεύτερη περίοδο συνεχίστηκε το ίδιο εκνευριστικό μοτίβο με τις αλλαγές στα screen και έτσι η Khimki γύρισε το παιχνίδι και προηγήθηκε με 8 (43-35) με τον Vialtsev να ντύνεται… Shved. Εδώ να πούμε ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τα διαθέσιμα φάουλ πιο σωστά σε κάποια κραυγαλέα miss match στο low post όπως και επίσης ότι ο Martin πρέπει να δουλέψει λίγο το hedge out του και γενικά την έντασή του γιατί πολλές φορές δεν δημιουργεί την παραμικρή πίεση στον αντίπαλο χειριστή. Ευτυχώς για εμάς οι Ρώσοι συνέχιζαν να μην έχουν διάθεση να πιέσουν καθόλου τα κεντρικά pick ‘n’ roll μας και έτσι μέναμε κοντά στο σκόρ με κάποια καλάθια από ΣπανούληVezenkov και Martin.

Παρακάτω και μια όμορφη φάση στην οποία εμπλέκονται οι MartinMckissic και Χαραλαμπόπουλος, οι οποίοι δημιουργούν ένα ωραίο τρίγωνο, με τον Martin να παίρνει καλό screen από τον Χαραλαμπόπουλο και να διαβάζει τη φάση πασάροντάς του πίσω για το ελεύθερο σουτ.

Το ημίχρονο έκλεισε στο 51-52, με τους Σπανούλη και Vezenkov να ευστοχούν σε διαδοχικά τρίποντα. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει υψηλό ρυθμό και ο έλεγχός του ήταν ζητούμενο για το δεύτερο ημίχρονο.

Έτσι λοιπόν στην τρίτη περίοδο ο Μπαρτζώκας επέστρεψε στην επιλογή του Jenkins πάνω στο Shved που ήταν ο κύριος εκφραστής της επιθετικής αποτελεσματικότητας της Khimki. Ο Αμερικάνος guard άλλαξε τις ισορροπίες στο παιχνίδι καθώς έβαλε δύσκολα στον Ρώσο superstar ο οποίος ένιωθε διαρκώς την ανάσα του Jenkins είτε προσπαθούσε να σκοράρει είτε να πασάρει. Λέγαμε προηγουμένως για την αδυναμία μας να σπάσουμε screen στο πρώτο ημίχρονο κάτι που ένας παίχτης της κλάσης του Shved μπορεί να τιμωρεί όλο το βράδυ. Στην παρακάτω φάση ο Jenkins περνάει ξυστά από 2 screen (σωστά από κάτω στο πρώτο και από πάνω στο δεύτερο) με αποτέλεσμα να παραμείνει κολλημένος στον Shved χωρίς να του επιτρέπει την εύκολη πάσα, ρίχνοντάς τον πάνω στον center μας που κάνει το deflection. Στην μετάβαση από την καλή άμυνα στην επίθεση σκοράρουμε τρίποντο με τον Σλούκα.

Και ακόμη μία φάση όπου από την ατομική καλή άμυνα του Jenkins ξεκινάει η επίθεση στο transition και το τρίποντο από τον Harrison πάνω στην ανισορροπία της άμυνας.

Το μοτίβο δεν άλλαζε, η Khimki αδυνατούσε να πάρει οτιδήποτε καλό από κάποιον άλλο guard πλην του Shved, εμείς δώσαμε καλύτερες αμυντικές βοήθειες ρισκάροντας το μακρινό σουτ από έναν κακό σουτέρ, όπως ο Mickey όταν έπαιζε ως PF και έτσι αργά αλλά σταθερά δημιουργήσαμε μια διαφορά 8 πόντων (58-66). Ο Σλούκας συνέχιζε να ηγείται στο σκοράρισμα ενώ έψαχνε σε κάθε ευκαιρία και τη γρήγορη αλλά ταυτόχρονα ασφαλή μεταφορά της μπάλας στο transition. Εδώ μια φάση που μεταφέρει ωραία τη μπάλα στον Ellis αναγκάζοντας την ανοργάνωτη άμυνα της Khimki να πάει σε βοήθειες επιτρέποντας εν τέλει το τρίποντο. Πολύ σημαντική και η διατήρηση των σωστών αποστάσεων με 4 καλούς σουτέρ ταυτόχρονα στο παρκε (ΣλούκαςVezenkovHarrisonJenkins).

Στο τέλος της τρίτης περιόδου είχαμε χτίσει μια διαφορά 14 πόντων (64-78) έχοντας κάνει ένα εξαιρετικό δεκάλεπτο σε άμυνα και επίθεση (14-27) και προφανώς αυτά είναι αλληλένδετα καθώς όπως είδαμε και πιο πάνω η καλή άμυνα σε οδηγεί και στην καλή επίθεση.

Στην τέταρτη περίοδο επανήλθε στο παρκέ ο Σπανούλης ο οποίος ήταν φρέσκος έχοντας παίξει σχεδόν 9 λεπτά συνολικά ως τότε, ενώ ο κόουτς Μπαρτζώκας συνέχιζε να εμπιστεύεται τους παίκτες που έπαιζαν καλά (ειδικά τους HarrisonVezenkov με 26 λεπτά συμμετοχής ο καθένας) επιλέγοντας σφιχτό rotation. Ο Σπανούλης έχοντας ανάσες και καθαρό μυαλό βοήθησε στο να διατηρήσουμε τον έλεγχο του ρυθμού, δημιουργώντας είτε για τον εαυτό του είτε για την ομάδα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως ο Σπανούλης στα 38 είναι σε τόσο καλή φυσική κατάσταση.

Στις παρακάτω 2 φάσεις “αρνείται” το screen (κλασσική κίνησή του) ώστε να “πετάξει” από πάνω του τον προσωπικό του αντίπαλο αλλά και να απενεργοποιήσει τον έτερο αμυντικό του pick ‘n’ roll. Στη συνέχεια αλλάζει ακαριαία κατεύθυνση και έτσι στην πρώτη φάση η άμυνα καταρρέει και βρίσκουμε ελευθερο τρίποντο από το Vezenkov και στην δεύτερη φάση βρίσκουμε εύκολο lay up από τον Ellis.

Ο Μπαρτζώκας έδωσε κάποιες φάσεις απομόνωσης στους Σπανούλη και Harrison οι οποίοι χτύπησαν πάνω στον εξουθενωμένο Mickey (34 λεπτά) ο οποίος ήταν μια άμυνα μόνος του και με 2 γκολ-φάουλ καταφέραμε να προηγηθούμε με +17 (75-92) περίπου 5 λεπτά πριν τη λήξη. Η Khimki προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα αλλά εν τέλει ο αγώνας έληξε με 88-105.

Επιστροφή στις νίκες λοιπόν κάτι που χρειαζόμασταν άμεσα μετά το κάκιστο σερί των 3 ηττών. Η ομάδα ακόμη ψάχνει τα πατήματά της και θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια από όλους (συν τους Livio και Λαρεντζάκη που δεν αγωνίστηκαν) ώστε να απορροφηθεί κυρίως η αμυντική απώλεια του Παπανικολάου. Από την καλή άμυνα θα εξαρτηθούν πολλά στους αγώνες που ακολουθούν απέναντι σε ομάδες που δεν είναι τόσο αμυντικά αδύναμες όσο η Khimki και θα μας βάλουν δύσκολα σε αυτό το κομμάτι. Αναμένουμε ακόμη καλύτερες εμφανίσεις από Harrison διότι αγωνίζεται σε κομβική θέση και ευελπιστούμε ότι θα δούμε ανάλογες μεγάλες εμφανίσεις από τον Σλούκα στο μέλλον διότι είναι ο πιο κομβικός παίκτης της φετινής ομάδας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Το ερυθρόλευκο μπασκετικό Αλφαβητάρι του 2020

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Το 2020 μόλις […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x