Pre game #14 vs Khimki Region Moscow

Red Emerald

Προ-ιστορία

Η Khimki είναι ένα κλασσικό παράδειγμα ότι το χρήμα μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει προϋποθέσεις και προσδοκίες ότι μπορείς να αγοράσεις την επιτυχία αλλά, χωρίς know how, δεν θα σε πάει απαραίτητα μέχρι τέλους. Οι Μοσχοβέζοι, που είναι ένα πρόσφατο μπασκετικό δημιούργημα (του 1997), στα 22 χρόνια ιστορίας τους ως Basketball Club δεν είχαν πάντοτε την οικονομική ευρωστία που παρουσιάζουν σήμερα. Χαρακτηριστικά, πριν από σχεδόν 7 χρόνια, το 2013, η Khimki υπό την διοίκηση του Andrey Nechaev βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμών, που οδήγησε το τότε ρόστερ της να απειλήσει ότι δεν θα κατέβει στους επόμενους αγώνες. (Ναι αγαπητοί αναγνώστες το αγαπημένο μας σπορ είναι γεμάτο από τέτοιες ιστορίες ακόμα και στις χώρες που κάποιοι νομίζουν ότι βρέχει ρούβλια. Αλλά εδώ με το περυσινό ηχητικό ανακαλύψαμε την Αμερική).

Ας επιστρέψουμε όμως στην Khimki. O Nechaev, διακεκριμένος οικονομολόγος και παιδί της ελίτ της πρώην Σοβιετικής ένωσης (διετέλεσε μάλιστα και υπουργός οικονομικών του Boris Yeltsin για σύντομο χρονικό διάστημα), βρέθηκε, κανείς δεν ξέρει πως, να ορίζει τις τύχες της Khimki – χωρίς καμία εμπειρία στην διαχείριση συλλόγων, ιδιαίτερα σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε μια οικονομικά δυσχερή θέση καθώς αρνείτο να πληρώσει τους παίκτες της (σύμφωνα και με δημοσιεύματα της εποχής), πρακτική που τον έφερε σύντομα στην πόρτα της εξόδου. O Oleg Zholobov, πολιτικός της τοπικής κυβέρνησης, ήταν αυτός που ανέλαβε να βγάλει την ομάδα από την κρίση, όταν και μεσολάβησε ώστε ο Ουζμπέκος δισεκατομμυριούχος Alisher Usmanov (πρώην μέτοχος της ποδοσφαιρικής Άρσεναλ) να καλύψει τα χρέη της Khimki και να αποφευχθεί η διάλυση. Όλα αυτά πριν παραδώσει τα ηνία στον σημερινό της πρόεδρο Dmitry Golubkov. Η Khimki Moscow Region, όπως είναι η πλήρης ονομασία της σήμερα, ανήκει πλέον στην κοινοπραξία Khimki Group που σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό της είναι μια κατασκευαστική (από τις μεγαλύτερες στην Ρωσία) με όραμα την ανάπτυξη της Ρωσίας μέσα από πολύπλευρα Project οικιστικού, αλλά και αθλητικού, χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά το καθαρά αθλητικό κομμάτι, παρότι μόλις 22 ετών, η Khimki έχει έντονη παρουσία στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με 6 παρουσίες στην Euroleague και 7 στο Eurocup – το οποίο έχει κατακτήσει 2 φορές (2012, 2015) και έχει φτάσει άλλη μία φορά στον τελικό το 2009. Η επιτυχία της στην Euroleague δεν είναι όμως αντίστοιχη, καθώς σε 6 παρουσίες έχει μόνο μια συμμετοχή στα Play Off, την περίοδο 2017-18. Τότε, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, αποκλείστηκε στο ρωσικό εμφύλιο από την συμπολίτισσα CSKA με 3-1 σε μια σειρά, που άξιζε σίγουρα να πάει σε 5ο παιχνίδι. Με τον Ολυμπιακό έχει αναμετρηθεί 10 φορές και οι Πειραιώτες έχουν επικρατήσει τις 7 από αυτές. Ειδικά στο ΣΕΦ έχουν και το απόλυτο με 5-0.

Η Khimki φέτος

Η καλοκαιρινή στελέχωση της Khimki, υπό τις οδηγίες του Rimas Kurtinaitis, έδωσε έμφαση στο σοβιετικό στοιχείο με 8 Ρώσους + 2 Λετονούς, αλλά και σε καλούς ξένους προεξεχόντων των Jerebko, Jovic, Gill, Booker και Jeremy Evans (καλοκαιρινό πόθο του David  Blatt). Όσο και να προσπαθήσει κανείς να μιλήσει για τα ακριβά συμβόλαια και το βάθος στο ρόστερ των Μοσχοβιτών, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει να μιλάει για τον James Harden των ευρωπαϊκών γηπέδων, τον περιβόητο Alexey Sved. Ο υπερταλαντούχος Ρώσος, που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της CSKA, έφτιαξε σταδιακά το προφίλ του παίζοντας σε όλες τις γνωστές ομάδες της Μόσχας και κατέληξε να πάρει την ευκαιρία του στο ΝΒΑ, αμέσως μετά την χρονιά που ο Ολυμπιακός σόκαρε την Ευρώπη με το απίστευτο θαύμα της Κωνσταντινούπολης. Η παραμονή του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ήταν όμως σύντομη, καθώς μετά από 2 χρονιές στην παγωμένη Μινεσότα (σιγά τώρα μην κρύωνε ο Ρώσος αλλά λέμε τώρα) o Alexey έπαιξε 140 παιχνίδια, πριν τον στείλουν με trade σε 76ers, Rockets και Knicks. Κάπου εκεί πρέπει να το πήρε απόφαση να γυρίσει εκεί που το ταλέντο του θα έβρισκε ρόλο πρωταγωνιστή και αναγνώριση.

157665902516248819

Όπως λέει και καταληκτική φράση από «Τις 3 αδερφές» του Αντον Τσέχωφ.

“Στην Μόσχα αδερφές μου στην Μόσχα”

Η συνέχεια είναι γνωστή στους περισσότερους, αφού ο Shved διανύει την 4η συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο στην Khimki και, εκτός από το γεγονός ότι την έχει μετατρέψει σε one man show, έχει αναδειχθεί σε παίκτη σύμβολο για την ομάδα του. Αυτοί που του ασκούν κριτική λένε ότι, με μέσο όρο στην 4ετία USG% (34%) και 3Par (56,3%), o Ρώσος καταστρατηγεί την έννοια ομαδικό παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι ώρες-ώρες γίνεται εκνευριστικός, και σε κάνει να νομίζεις ότι είναι σε αγώνα με τον εαυτό του να σπάσει ένα ιδιότυπο προσωπικό ρεκόρ που μόνο ο ίδιος καταλαβαίνει. Σε κάθε περίπτωση είναι στους πιο fun to watch παίκτες της σύγχρονης Euroleague.

Το υπόλοιπο σύνολο της Khimki, με Jerebko – Gill – Booker – Evans στους ψηλούς, χαρακτηρίζεται από αθλητικότητα, ενώ η Λετονική μηχανή παραγωγής σουτ, Timma & Bertans, καθώς και ο βετεράνος Μόνια είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές που ακροβολίζονται για να βοηθήσουν στην δημιουργία χώρων. Σημαντικό ρόλο (στο flow της επίθεσης) έχει και ο Stefan Jovic, που γνωρίζει πως να κάνει αυτό το σύνολο παραγωγικό, μοιράζοντας την μπάλα και βάζοντας λίγο χαλινάρι στον ενθουσιώδη τρόπο παιχνιδιού του Shved.

Εκτός της ηγεμονίας του Shved δύο πράγματα πρέπει να κρατήσετε για τους Ρώσους:

 

  • H Khimki είναι ομάδα ρυθμού και είναι η 3η στην κατάταξη ομάδα της Euroleague που χρησιμοποιεί τόσο το 3π (43,6% των προσπαθειών της) ενώ βρίσκεται στην 8η θέση στην λίστα στο 3π% με (38,3%).
  • Έχει το 4ο καλύτερο Offensive Rating και το 16ο Defensive Rating – με άλλα λόγια είναι one way team – που ζει και πεθαίνει από την επιθετική της λειτουργία.

Ο Kurtinaitis, όπως και πολλοί άλλοι ξένοι προπονητές, έχει λοιδορηθεί από τους Έλληνες δημοσιογράφους και οπαδούς. Όμως έχει κατακτήσει 3 Eurocup και είναι ένας έμπειρος προπονητής, σε περιβάλλον που γνωρίζει. Ίσως φέτος να είναι η τελευταία του ευκαιρία να φτιάξει το όνομα του σε επίπεδο Euroleague. (Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε και με τον coach Ataman μέχρι πρότινος;)

“O βαθμός δυσκολίας του προγράμματος της Khimki μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου μοιάζει ίδιος. Kαι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή η ρωσική ομάδα είναι εντός Play Off την κάνει να θέλει το ματς, ίσως περισσότερο και από τον Ολυμπιακό”.

What about us

Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό οι τελευταίες καλές εμφανίσεις, μέχρι και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είχαν μια παρένθεση (?) στην Μαδρίτη. Τώρα είναι στα χέρια των παικτών του coach Kemzura να δείξουν ότι η βελτίωση που επέδειξαν, από το παιχνίδι με την Zalgiris και έπειτα, δεν ήταν πυροτέχνημα. Η όλη συγκυρία είναι ιδανική για την ομάδα. Κερδίζοντας 3 από τα 4 επόμενα (Khimki, Zvezda και Fenerbahce) να επαναφέρει την πίστη στο μεγάλο come back. Αν όμως χάσει 2/4 τότε πιθανότατα η σεζόν μπαίνει πρόωρα σε mode χαμένης χρονιάς. Σε αυτά τα παιχνίδια θα χρειαστεί η ομάδα οτιδήποτε μπορεί να πάρει από τον καθένα, συν την στήριξη της έδρας της. Οι Milutinov και Πρίντεζης χρωστάνε μια βελτιωμένη εμφάνιση ως δίδυμο, μετά τη χαμηλή πτήση της Μαδρίτης, και αν το επιτύχουν θα κάνουν την διαφορά – καθώς το δυνατό σημείο του Ολυμπιακού είναι οι ψηλοί του, σε σύγκριση με την περιφέρεια. Οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι για να παίζουν με την πλάτη στον τοίχο, ακόμα και τώρα στα χρόνια της κάμψης και της σταδιακής απαξίωσης των φοβερών και τρομερών βετεράνων τους. Κάτι μου λέει όμως, πως η δίψα τους να παλέψουν για ό,τι τους αναλογεί, μπορεί ακόμα να τραβήξει όλη την ομάδα προς τα πάνω.

157665902516248819 (1)

Στα παπούτσια του coach

Ο coach Kemzura έχει κερδίσει τους πάντες με την εργατικότητα, το χαμηλό προφίλ αλλά, κυρίως, με την σταδιακή βελτίωση σε μια σειρά από στοιχειά του παιχνιδιού της ομάδας. Σε σύγκριση με προηγούμενα παιχνίδια ίσως έχει και το πλεονέκτημα ότι έκατσε στον πάγκο της Khimki για 2 ½ χρονιές (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία όμως) και αυτό θα τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα τον αντίπαλο.

“Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει ο Λιθουανός είναι πως πρέπει να κερδίσει το ματς από την άμυνα του, αφού αν ακολουθήσει τους Ρώσους σε υψηλό ρυθμό δεν έχει να αντιπαρατάξει τα ίδια επιθετικά όπλα”.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να τους πιάσει κοινώς από τον λαιμό και να τους οδηγήσει σε physical game. Αν το επιτύχει αυτό, και ο Σπανούλης μπορέσει να του δώσει 10-15 λεπτά ποιοτικής οργάνωσης επιθετικά, θα έχει αυξημένες πιθανότητες να πάρει το παιχνίδι. Για να έχει όμως νόημα όλο αυτό θα χρειαστεί να κάνει στο 100% σωστά τα βασικά που διδάσκουν όλοι οι προπονητές σε οποιοδήποτε επίπεδο:

 

  • Να περιορίσει το κύριο επιθετικό όπλο του αντιπάλου, δηλαδή το τρίποντο των Ρώσων
  • Να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ (ο Ολυμπιακός είναι #1 σε όλη την Euroleague σε DRB%)
  • Να προστατέψει τις κατοχές της μπάλας που θα έχει (τα 19 λάθη του προηγούμενου αγώνα είναι καταδικαστικά σε τέτοιο επίπεδο). Σε αυτό η ομάδα έχει αποδειχθεί ασταθής παρότι έχει την 7η καλύτερη ομαδική επίδοση.

Play on your strengths λοιπόν και όπου μας βγάλει.

Key Players (xfactors) – Απουσίες

Ο Σπανούλης λέγεται ότι θα επιστρέψει (σιγά μην έχανε και 2ο συνεχόμενο ματς ο παλαβός μας αρχηγός), ο Reed είναι αμφίβολος (τράβηγμα στην μέση) και όλοι οι υπόλοιποι μοιάζουν ετοιμοπόλεμοι και από τις 2 ομάδες. Με μοναδική εξαίρεση τον, μέχρι τώρα, μεγάλο απόντα για τους Ρώσους, Timofey Mozgov, που δεν έχει ακόμα αγωνιστεί. Το ποιος θα είναι κομβικός για το σημερινό παιχνίδι θα κριθεί από σειρά παραγόντων. Σε μια προσπάθεια πρόβλεψης θα έλεγα ότι ο Shved και οι αθλητικοί Forward της Khimki δεν μας πολύ-ταιριάζουν και, αν δεν βρούμε θα λύσεις, θα κρίνουν το ματς. Από την πλευρά του Ολυμπιακού το δίδυμο Milutinov – Πρίντεζης θα είναι νευραλγικό,  όπως και ο Baldwin, που το συγκεκριμένο ματς μοιάζει να του ταιριάζει.

157665902516248819 (2)

Story to tell

Τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Khimki στο ΣΕΦ σπάνια βγάζουν ιστορίες και αυτό γιατί οι Πειραιώτες επικράτησαν σχετικά εύκολα και στις 5 εντός έδρας αναμετρήσεις. Το παιχνίδι που μου έχει μείνει στην μνήμη περισσότερο από τα υπόλοιπα εντός έδρας ήταν το 2010 όταν και ο Ολυμπιακός του coach Γιαννάκη ήταν ομάδα με πολύ υψηλής ποιότητας ρόστερ. Εκείνη τη σεζόν, με Παπαλουκά, Penn, Childress, Vujcic, Halperin, Kleiza, Μαυροκεφαλίδη, Βασιλόπουλο, Beverley, Teodosic και Σχορτσιανίτη, οι ερυθρόλευκοι ήθελαν να τρέξουν και να πηγαίνουν τα παιχνίδια τους σε υψηλό σκόρ. Από την άλλη η ομάδα του Sergio Scariolo ήθελε να το πάει σε χαμηλό σκορ και τέμπο. Ο coach Scariolo έβαλε μάλιστα σε πολλά σημεία του αγώνα ζώνες. Ο Ολυμπιακός δεν σούταρε καλά εκείνο το βράδυ, αλλά έχοντας σε πολύ καλή βραδιά τους Teodosic, Kleiza, Halperin και Vujcic καθάρισε εμφατικά το παιχνίδι με 87-69.

Όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου έχουν οι καιροί γυρίσματα, και πολύ περισσότερο στον αθλητισμό. Πριν απο 9 χρόνια ίσως να αντιμετωπίζαμε την Khimki με υπεροψία. Στο σημερινό παιχνίδι η ζυγαριά στην ποιότητα του ρόστερ σαφέστατα γέρνει προς το συγκρότημα του Rimas Kurtinaitis. Για αυτό και θα ήταν καλό να κρατάμε μικρό καλάθι..

 

Πηγές

On BC Khimki crisis: Desperate plans made; club president meets with players; an ocean without water

https://www.contra.gr/basket/plirothikan-ta-chrei-tis-kimki.7054705.html

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Live – Olympiacos vs Khimki Moscow Region

Καλησπέρα σε όλους/ες. Θα προσπαθήσουμε και σήμερα να καταγράψουμε τις σκέψεις μας […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x