Μαζεμένοι προβληματισμοί

“Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει πως στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας θα παραμείνει ως το τέλος της σεζόν ο Kestutis Kemzura”

Με την παραπάνω λιτή πρόταση η διοίκηση του Ολυμπιακού ανακοίνωσε πως προπονητής μέχρι το τέλος της season θα είναι ο Λιθουανός τεχνικός. Λύση ανάγκης; Λύση ώστε να χτιστεί κάτι από την αρχή του χρόνου; Αν είναι κάτι από αυτά, αποδεικνύουν πως η φετινή χρονιά θέλουν να κυλήσει όσο πιο ομαλά και αδιάφορα γίνεται. Στο παρακάτω κείμενο θα θέσουμε κάποια ερωτήματα – προσωπικούς προβληματισμούς ενόψει της νέας season, και όχι μόνο.

Ξεκινάμε από το καλοκαίρι του 2018. Ανακοινώνεται ο David Blatt, που στο επιτελείο του θα βρίσκεται ο Kemzura, μαζί με τους Καλαβρό – Δεδα.

Blatt2

Στο άκουσμα αυτού δεν μπορούσα να μην ενθουσιαστώ. Top class προπονητής, βοηθός έμπειρος με μετάλλιο το 2010 στο παγκόσμιο της Τουρκίας, άγνωστος όμως στους περισσότερους, έναν πραγματικά top προπονητή στην ατομική βελτίωση παικτών και τέλος έναν άνθρωπο στο πρώτο προπονητικό του επιχείρημα, μετά το πέρας της μπασκετικής του καριέρας. Η επιτυχία στα μάτια μου ήταν δεδομένη, κάτι που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν έγινε. Λάθη απ’ όλες τις πλευρές, που όμως το ποσοστό ευθυνών του τεχνικού team είναι αρκετά μικρές.

Μέχρι τον Γενάρη του ‘19 η ομάδα κυνηγούσε το πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs της Euroleague, κανείς όμως δεν φαντάζονταν αυτό που θα ερχόταν.

images (1).jpg

Οκτώβρη του ’19, στο πρώτο ματς της φετινής σεζόν, η ομάδα χάνει με κάτω τα χέρια από την Villeurbanne, διώχνουμε τον προπονητή (όχι όποιον και όποιον). Δεύτερη αγωνιστική η ομάδα κερδίζει εύκολα τη Valencia και ξαφνικά βρήκαμε ποιος έφταιγε. Ο David Blatt κυρίες και κύριοι!

Ο Έλληνας οπαδός είναι οπαδός της νίκης, των τίτλων και θέλει άμεσα αποτελέσματα εκτός αν πιστεύετε θα έρθει, όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα αντίστοιχος προπονητής του απερχόμενου.

Φάτε τώρα Kemzura και πολύ σας είναι. Ναι τον βοηθό του, αυτόν που μαζί σχεδίασαν την φετινή ομάδα, αυτόν που του αναλογεί ένα ποσοστό ευθύνης στην στελέχωση του φετινού roster, που όμως ποτέ δεν πρόκειται να το δούμε για αυτό που χτίστηκε.

157190924067734252.jpg

Ξαφνικά παίζουμε πολλά picks, με ομάδα που δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό το συγκεκριμένο στυλ. Το θέλουν κάποιοι παίκτες και περνάει. Μπορεί βέβαια να θεωρούν τον Kemzura του χεριού τους, που κάτι τέτοιο βέβαια δεν φαίνεται διότι ζήτησε αλλαγές ανοικτά (δεν προσπάθησε να κάνει δημόσιες σχέσεις λέγοντας θα στηρίξω το roster κλπ.).

Κατά συνέπεια ποτέ δεν θα δούμε τι σκεφτόταν ο David Blatt και ας ήταν έκτρωμα αυτό που είδαμε την πρώτη αγωνιστική. Θα ξαναπώ, ήταν ΠΡΩΤΗ αγωνιστική. Εκτός αν πιστεύατε πως θα πήγαινε ο Ολυμπιακός να κάνει διακοπές στη Lyon, να κερδίσει εύκολα 20π., χωρίς ρυθμό – χημεία.

Δεν σεβαστήκαμε ολόκληρο Blatt και ζητάμε να μας σεβαστεί κάποιος προπονητής τώρα;

Που με την ένωση προπονητών πιο ενωμένη από ποτέ, εγωιστικά να το δουν, όσο επαγγελματίες να είναι, δεν θα έρθουν να καταστρέψουν το όνομα τους. Διότι μια ενδεχόμενη αποτυχία, πιθανόν να τους λιγοστέψει τις δουλειές του μέλλοντος.

Όσοι περίμεναν Γιώργο Μπαρτζώκα ή ακόμα και Xavi Pasqual πρέπει να καταλάβουν πως κάτι τέτοιο ήταν ουτοπικό.

Μια λύση που ανέφερε και ο αγαπημένος μας Sober ήταν του Pedro Martínez που με βρίσκει σύμφωνο κατά μεγάλο ποσοστό, όμως ξέρουμε πως δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό, επειδή δεν είναι τσαμπουκάς.

Τέλος, με όλα αυτά, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο τι μέλλει γενέσθαι για τον Ολυμπιακό μας. Για αρχή κανείς δεν ξέρει, οπότε θα αναφερθώ σε ερωτήματα που ταλαιπωρούν έντονα το μυαλό μου. Το κυριότερο είναι τι μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη σεζόν όντας από Οκτώβρη εκτός στόχων.

complaints-and-concerns.png

Στο podcast #12 του Redpointguard κάποια από τα παιδιά ανέφεραν τι μπορούμε να κερδίσουμε. Ο Red Emerald σωστά σημείωσε πως πρέπει να γίνει ανανέωση του Nicola Milutinov ώστε να χτιστεί η ομάδα γύρω του.

  • Πρέπει από τις φετινές μεταγραφές να κερδίσεις πράγματα, ώστε του χρόνου να μην ξεκινήσεις από το μηδέν.
  • Brandon Paul, Kevin Punter έχουν ρόλο σε έναν καλό Ολυμπιακό της σεζόν 2020-2021. Άρα επιβάλλεται να τους κερδίσεις, όχι να βλέπουμε τον Paul σε μια γωνία λες και είναι spot shooter του 47%.
  • Τι θα γίνει επιτέλους με τον Vezenkov; Είμαι κάθετα αντίθετος με όσους δεν τον βλέπουν. Πέρσι υπήρξε ευνουχισμός στο πρόσωπο του, πράγμα που το αποδεικνύουν τα ποσοστά το που ήταν πιο χαμηλά από κάθε άλλη σεζόν. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του, και ας χάνουμε. Ώστε να κριθεί 100% αν κάνει ή δεν κάνει.
  • Κώστας Παπανικολάου, ένας παίκτης που στα 22 έμοιαζε ότι θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος ηγέτης, έχει στα 29-30 χτυπητές αδυναμίες. Ήρθε η ώρα να γίνει ο σημαντικός 6ος παίκτης της ομάδας, ερχόμενος από τον πάγκο, να φέρνει ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Pap

 

  • Ο Αντώνης Κόνιαρης είναι το μόνο κέρδος που βλέπω στην μέχρι τώρα σεζόν. 22 χρόνων με αρκετά σύγχρονα στοιχεία, αλλά αρκετό φόβο. Όμως με τη Zenit με τα δύο σερί τρίποντα, έβγαλε αποφασιστικότητα και aggressiveness.
  • Να αποφασίσει ο νέος προπονητής σε τι ρόλο μπορούν να βοηθήσουν οι δύο αρχηγοί. Σπανούλης και Πρίντεζης δεν βρίσκονται πια στα 29-33 αλλά σε προχωρημένη ηλικία. Σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αλλά όχι να “κουβαλάνε” πάλι αυτοί. Έτσι δεν τους δείχνεις σεβασμό. Σεβασμό θα δείχναμε στον Σπανούλη αν φτιάχναμε μια ομαδάρα για πάρτι του και πήγαινες στο final four. Με ομάδες τέτοιες δεν του δείχνεις σεβασμό, παρά τον κοροϊδεύεις.
  • Θεωρώ πως οι δύο κινήσεις, που επιβάλλεται να γίνουν, θα είναι στάχτη στα μάτια μας. Θα βελτιώσουν την ομάδα; Πιθανόν.
  • Θα ξεχαστούν τα προβλήματα μας, αν εμφανίσουμε άλλο πρόσωπο; Πάλι πιθανόν.
  • Εδώ επείγει να μην συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, ώστε να μην γίνεται ανακύκλωση των προβλημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η ομάδα.
  • Να υπάρξει από τώρα (!) πλάνο για τη νέα σεζόν. Εφόσον αποκλειστήκαμε, όπως λένε οι περισσότεροι, προσπάθησε να κερδίσεις πράγματα είτε παίκτες για του χρόνου.
  • Εφόσον εξοικονομήθηκε ένα χρηματικό ποσό από την μη πρόσληψη προπονητή, αντικαθιστώντας τον κανονικό με τον 1ο βοηθό του, περιμένω η μία κίνηση να μην είναι ο Mario Chalmers…

images (2).jpg

Κλείνοντας, μετά τα σφηνάκια και τους προβληματισμούς μου θα πω κάποια αισιόδοξα πράγματα. Ο Kemzura γνωρίζει το roster και δεν είναι προπονητής τόσο χαμηλού επιπέδου, όσο μερικοί αναφέρουν. Αν μπορεί όμως να δείξει προσωπικότητα, που αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο, θα το δούμε στο άμεσο μέλλον. Όμως επαναλαμβάνω πως δεν είναι προπονητής χαμηλού επιπέδου. Έχει έφεση στο επιθετικό transition, αλλά για να είσαι σε τέτοιο club και να σταθείς χρειάζεσαι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.

Το υπάρχον roster έχει κενά, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, όμως δεν είναι κακό. Ας το κρίνουμε ενδελεχώς όταν θα έρθουν οι δύο παίκτες που φωνάζει καιρό η ομάδα ότι χρειάζεται. Όμως, όταν έρθουν κυρίες και κύριοι, πως θα βρούμε ρυθμό, ομοιογένεια, χημεία με ένα παιχνίδι την εβδομάδα κι ενώ ο κόσμος είναι έτοιμος να τους φάει; Πώς θα κάνει ο κόσμος υπομονή, πώς θα στηρίξει όταν δεν έχει ιδέα τι γίνεται;

Όταν έχουν συσσωρευτεί τόσα προβλήματα μαζί, αυτοί οι 7,000 που πηγαίνουν στο ΣΕΦ περιμένουν να δουν καλύτερες μέρες και οργανωμένες κινήσεις. Διαφορετικά θα λιγοστεύουν κάθε βδομάδα.

tanda-tanya-4-57c8c8d54c7a61b9078b4567

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Pre Game #4 - KIROLBET BASKONIA VITORIA-GASTEIZ

Προϊστορία Ολυμπιακός και…Baskonia ή Taugres, ή Tau Ceramica, ή Caja Laboral, ή […]

Subscribe US Now

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x